edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Чай от естрагон - ползи и приложение

Чай от естрагон - ползи и приложение

Чай от естрагон - ползи и приложения

Естрагонът е тревисто растение, което принадлежи към семейство Asteraceae и е широко използвано в народната медицина. Лековитата билка, наричана още тарос, съдържа в листата си големи количества ценни минерали, витамини и етерични масла. За нейна родина се смята Централна Азия. Заради ценните си свойства тя е изключително популярна в тибетската и арабската медицина, както и като подправка в средиземноморските кухни.

Вълшебната отвара от естрагон от този традиционен лек има благоприятен ефект върху цялото човешко тяло. Многогодишното растение се използва външно при ревматизъм и ишиас. Сред редицата му ползи на чая от естрагон е и тази за стимулиране на апетита и за облекчаване на симптомите на анорексия.

Употребата на чай от естрагон може да се отрази добре за облекчаване на умора, подобряване на съня, тъй като действието му влияе върху елиминирането на безпокойствието и излишното натрупано напрежение.

Някои съединения в естрагона предпазват от образуване на тромби в кръвоносните съдове на сърцето и мозъка, които в противен случай могат да доведат до инфаркт и инсулт.

Билката съдържа витамин А, В1, В2, С, които функционират като антиоксиданти и по този начин забързват метаболизма.

Етеричното масло евгенол в растението се използва като упойка или антисептик при зъбобол в стоматологичните среди, както и като добавка в хранително-вкусовата промишленост.

В кулинарията естрагонът е пикантна и ароматна подправка, която се използва доста често при овкусяване на различни видове меса, гъби и туршии, а листата от него в ароматни супи или бульони. Сушеният му вариант трябва да се добави в края на готвенето на различните ястия (около 3-5 минути преди то да бъде махнато от котлона или фурната), за да не загуби специфичните си вкусови качества. В някои алкохолни напитки и коктейли се съдържа и екстракт от естрагон, който добавя лека и приятна ароматна нотка.

Естрагон

Допустимата дневна доза на чая от естрагон е 500 мл и тя не бива да бъде превишавана. За направата му е необходимо да си набавите пресни или сухи листа от билката. Около една чаена лъжичка от тях добавете в 250 мл вряща вода. Пийте напитката охладена на почивки.

За подобряване на храносмилането може във водата да добавите допълнително джинджифил и резени лимон. При безсъние комбинирайте с пресни листа от мента един час преди лягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest