Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Ползи от aстаксантин

Ползи от aстаксантин

Ползи от aстаксантин
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
Препоръчано за теб:
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
22.00 лв.
Виж ››

Астаксантинът е един от най-популярните каротеноиди. Той се среща естествено при някои водорасли, които преминават в цветовата гама от червено до розово. Среща се и в специфични видове морски дарове.

Всъщност именно той причинява червеникавия цвят на омарите, сьомгата, хайвера, раците и другите морски дарове. Това е веществото, отговорно за розовия цвят на фламингото.

Астаксантинът често е наричан кралят на каротеноидите поради репутацията му на един от най-мощните антиоксиданти, открити в природата. Веществото е от особено значение, тъй като никога не се превръща в прооксидант. Това означава, че той никога не може да доведе до разрушително окисляване в тялото.

Астаксантинът е 550 пъти по-ефективен като антиоксидант от витамин Е и близо 6000 пъти по-силен от витамин С. Освен това е 550 пъти по-богат като източник на антиоксиданти от зеления чай.

Ето кои са някои от най-значимите ползи за здравето от астаксантин:

Диабет

Милиони хора по целия свят страдат от диабет. Това заболяване се причинява, когато панкреасът страда и не може да произвежда инсулин. По-конкретно, това се случва, когато бета-клетките на панкреасът са повредени, възпалени или по друга причина функционират неправилно. Инсулинът е полезен хормон, който играе ключова роля в регулирането на това как захарта и мазнините, които консумирате, се използват или съхраняват в тялото.

Антиоксидантните свойства на астаксантина могат да помогнат за защитата на бета-клетките на панкреаса чрез намаляване на оксидативния стрес и токсичността на захарта в кръвта. Учените установиха, че астаксантинът намалява глюкозната токсичност при мишки с диабет и следователно защитава бета-клетките на панкреаса.

Заболявания на сърцето

Aстаксантинът помага за сърдечното здраве

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб. Ето защо може да заложите на храни, богати на астаксантин, за да предотвратите или намалите риска от сърдечни заболявания. Това вещество помага за ограничаване на лошия холестерол.

Той подобрява притока на кръв и кръвообращението. Астаксантинът може да помогне за подобряване на дебелината и еластичността на стените на артериите. Освен това намалява и оксидативния стрес в кръвта. Това вещество намалява холестерола и понижава кръвното налягане.

Подобрява имунния отговор

Имунната система е нещо като полицията на организма. Това е първата линия, която ви предпазва от вируси и бактерии. Ако имунната система не реагира навреме, болестите лесно могат да проникнат в тялото ви и да причинят непреодолима вреда на здравето ви. Ето защо имунният отговор е от първостепенно значение. За съжаление много неща могат да попречат на нормалния ви имунен отговор, включително състояния като ХИВ, както и продължително възпаление. Оксидативният стрес, причинен от твърде много свободни радикали в тялото, може да има неблагоприятни ефекти върху имунния отговор.

Като силен антиоксидант, астаксантинът може естествено да намали оксидативния стрес и да гарантира, че имунната ви система функционира оптимално добре. В проучване от 2010 г. екип от изследователи открили, че хората, които използват астаксантин, показват признаци на намалено увреждане на ДНК и подобряване на имунния отговор.

Влияние върху кожата

Антиоксидантните свойства на астаксантина имат чудесно влияние върху кожата. Когато се прилага локално, фитохимикалът прави кожата ви да изглежда по-здрава и млада. Излагането на UV слънчеви лъчи може да бъде доста вредно за кожата ви.

Обикновено увреждането от слънчевите лъчи може да бъде намалено, като се използват режими на колагенова регургитация и удебеляване на кожата.

Комбинирането на перорално и локално приложение на астаксантин може да изиграе голяма роля за намаляване на старческите петна, изглаждане на бръчките и възстановяването на влагата в кожата.

Веществото оказва благоприятно влияние върху здравето ви. Затова включете в диетата си повече морски дарове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest