edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Често срещани митове и заблуди за рака

Често срещани митове и заблуди за рака

митове и заблуди за рака

Ракът е изключително коварно заболяване, което може да порази всеки. Днес обаче в голяма степен се размиват истините и митовете за рака, като често причината за това са старите теории, които са били изказвани преди от специалистите.

Често срещани митове за рака - вижте кои са те в следващите редове:

1. Ракът е нелечимо заболяване и смъртна присъда

Преди може и да е било така, но днес както всяка една област на медицината, така и тази напредва и вече това далеч не отговаря на истината. Ранното откриване на заболяването значително увеличава шанса за благоприятна прогноза и изход от лечението. Важно е обаче да се уточни това, че продължителността на живота на пациент с образувание зависи като цяло от много фактори - възраст, придружаващи заболявания, имунна система и други.

2. Приемът на захар и сладко може да влоши рака

Не, това е поредният мит. Днес са направени изследвания, доказващи факта, че някои ракови клетки консумират доста повече глюкоза от нормалните клетки, но нито едно изследване не доказва факта, че това може да влоши самото състояние или пък, че ако спрете да си хапвате сладко то тогава ракът ще намалее. Не забравяйте обаче, че все пак не бива да прекалявате със сладкото по редица други здравословни причини. Това може да доведе до появата на други коварни заболявания, като например затлъстяваме или диабет, а така организмът ще се бори по-сложно с коварното заболяване.

3. Изкуствените подсладители причиняват рак

Поредният мит, който е напълно необоснован. Днес дори са извършени редица изследвания с различни изкуствени подсладители, като не е намерено нито едно доказателство, че те водят до появата на злокачествени заболявания.

4. Ракът е заразен

Разбира се, че не - заболяването не е заразно и не можете да се заразите с него от болен вече човек с тумор. Единствената възможност да се заразите е при трансплантация на увредени тъкани или органи от болен на здрав пациент. Също така лекарите като цяло избягват трансплантирането на органи от хора, в чиято анамнезата е посочено че са предразположени към това заболяване. Това е сериозна заблуда за рака, която трябва да бъде обяснена.

рак и диагноза

5. Отношението (положително или негативно) на човек към заболяването определя вероятността от излекуване

Днес не съществуват убедителни доказателства в полза на това, тоест да се доказва, че отношението на пациента има пряко влияние върху хода и протичането на болестта. Дори е нормално понякога да сте тъжни или отчаяни, а в другите - позитивни. Важното е да не загубите вярата си и да не се отказвате от лечението, мислейки се че това е безполезно.

6. Операцията на болен с тумор или извършването на биопсия може да стане причината за разпространението на рака в организма.

Макар такава вероятност реално да съществува, то тя е буквално нищожна и много малка. Това е друг много често срещан мит за рака. Ако се спазват всички правила за процедурите, тогава няма никакъв риск от разпространението на раковите клетки по време на операция или извършването на биопсия.

Дори и самото име на заболяването плаши хората, но въпреки това днес медицината е напреднала значителни и вероятността от пълно излекуване в началните стадии е много голяма. Важното в случай е да се извършват редовни профилактични прегледи, когато реално може да се открие новообразуванието и да се започне незабавно лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати