Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Използване на смрадлика при рани

Използване на смрадлика при рани

Използване на смрадлика при рани

Смрадликата е една от най-мощните билки, която подпомага зарастването на рани, но също предотвратява и ограничава възпалението на мястото на нараняването поради своето антисептично и антибактериално действие. Свойствата ѝ са незаменими и ако я прилагаме правилно, съвсем скоро ще се радваме на отлични резултати в процеса на оздравяване. Ето кои са най-разпространените начини за използване на смрадлика при рани.

Жабурене и гаргара със смрадлика

Раните в устната кухина също могат да се лекуват с отвара от смрадлика. Тя помага на лигавицата бързо да се възстанови и я предпазва от възпаления. Жабурете се или просто дръжте в устата си от охладената отвара в продължение на около минута. След това изплюйте.

Използвайте при разранени венци, при пародонтит, афти, след операция, вадене на зъб и др. Ако раните са навътре в гърлото, най-добрият вариант е да направите гаргара. Задръжте отварата за поне 10 секунди в гърлото, след което отново я изплюйте. Повторете няколко пъти.

Компрес със смрадлика

Компреси със смрадлика

Друг вариант за лечение на рани със смрадлика е чрез компреси. Те могат да се комбинират с баните. Компресите изискват по-малко количество отвара или пък прясно нарязани листа от билката. В първия случай обилно напоявате с отварата стерилна марля, налагате с нея раната и я превързвате с бинт, като се стараете да не е нито прекалено стегнато, нито прекалено хлабаво.

Може да правите компреса вечерта и да го махате на сутринта. Ако използвате прясна билка, нарежете на дребно няколко листенца, поставете ги на марлята и изпълнете същата процедура. За компрес може да използвате и остатъка от сушената смрадлика, която сте варили при приготвянето на отварата. Този тип компреси се наричат още лечебни лапи.

Влагалищни промивки със смрадлика

При ранички на шийката на матката или сред раждане, промивките с отвара от смрадлика са класическо средство за лечение, което е и най-ефикасно и препоръчвано от лекарите. Сварете в литър вода 1 до 2 супени лъжици смрадлика, прецедете и охладете до приятна температура. След това направете влагалищна промивка с помощта на вагинален душ.

Бани със смрадлика

Смрадлика при рани

Най-разпространеният начин за лечение на рани със смрадлика е чрез бани. За да направите бани със смрадлика, първо трябва да си приготвите отвара от смрадлика. Обикновено на пликчетата с билката, които се продават в аптеки и дрогерии, е указано как става това.

Подгответе си по-голяма тенджера и сипете в нея около два литра вода. Добавете от 50 до 100 грама от смрадликата и кипнете. Нужно е отварата да поври 15-20 минути, след което се прецежда и охлажда до температура, приятна за кожата. Сега вече е готова за употреба.

Може да поливате раните с отварата или ако е възможно, да натопите нараненото място в отварата като използвате предварително дезинфекциран или изварен с вряла вода съд.

Вторият вариант – потапянето в отвара от смрадлика е особено подходящ, ако раните са на краката или ръцете, както и при разранени хемороиди и генитални рани (седящи вани). Винаги приготвяйте прясна отвара от смрадлика и я използвайте непосредствено след охлаждането.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest