Edin.bg»Препоръчителни храни след повръщане

Препоръчителни храни след повръщане

Препоръчителни храни след повръщане

Всеки човек рано или късно се е сблъсквал с усещането за гадене и повръщане по различни причини. Във всеки един случай е много важно да се храните диетично през този период, както и след това, за да можете да се възстановите максимално бързо.

Причините могат да са различни, започвайки от алкохолно отравяне или токсикоза при бременните жени и завършвайки с хранителни отравяния или симптоматика на някое заболяване.

Причини за повръщане

Важно е да се разбира, че повръщането не е самостоятелно заболяване, а се явява симптом на някакво състояние или патология. Във всеки един случай е важно да се консултирате с лекар, за да може да се извърши преглед и диагностика. Едни от най-често срещаните причини за повръщането са:

- преяждане;

- небалансирано хранене;

- отравяне с некачествени продукти;

- токсикоза при бременните;

- инфекциозни заболявания;

- нарушения в работата на храносмилателната система;

- алкохолно отравяне;

- реакция на различни химически препарати;

- хранителна алергична реакция;

- нервни състояния;

- отравяне с химически вещества.

Съпътстващи симптоми на повръщането може да са диарията, повишената телесна температура, болки в стомаха, слабост и умора. Диарията и повръщането са защитни механизми на организма ни, като по този начин той се пречиства от некачествените продукти или бактериите.

Важно е обаче да се храните балансирано и диетично дори след като тази симптоматика е минала, за да може така да се възстанови нормалната работа на храносмилателната система. Не бива да гладувате, а просто да се храните правилно и да избягвате определени храни. През първите 4-6 часа е добре да се въздържате от ядене, като така стомахът ви ще може да се възстанови. След това вече можете да консумирате различни леки храни, за да може така да помогнете на тялото също да се оправи след повръщането, особено ако е било обилно и продължително.

Препоръчителни храни след повръщане

- сухари;

Печени ябълки са добра храна след повръщане

- обикновени бисквити;

- каши;

- пюрета;

- варени картофи;

- ориз;

- бяло месо;

- немазна риба;

- банани;

- печени ябълки.

Сухари след повръщане

И така, след като повръщането е спряло и състоянието е овладяно, трябва да сте особено внимателни относно това, какво си хапвате. Първата ви задача е да възстановите баланса на течности в организма, като затова е добре да не ядете първите 4-6 часа, а само да пиете вода. След това трябва да избягвате пикантните и острите храни, които сега са абсолютно забранени, а именно без значение от причината за симптоматиката.

След повръщане може да ядете сухари, обикновени бисквити, каши, които са приготвени на основата на вода, пюрета, варени картофи и ориз. Ако се чувствате по-добре, тогава може да консумирате и лека пилешка супа от бяло месо. Имайте предвид, че мазната храна е напълно забранена по време на възстановителен период, тъй като води до появата на метеоризъм. Ако гаденето пак се появи, тогава можете да се ограничите само с приема на течности и сухари.

След два дни, когато вече не ви се гади, можете да добавите в менюто яйце, нискомаслен йогурт, задушени зеленчуци. Усещането за слабост е следствие на повръщането, затова за да може да се възстановите, организмът ви има нужда от белтъци. Можете да си хапвате варено бяло пилешко месо без кожа и немазна риба, като те са прекрасен източник на белтъци и микроелементи. Добре е да си хапвате и различни плодове, тъй като в този период е много важно да получавате достатъчно витамини, например банани или печени ябълки.

Забранени храни след повръщане

Важно е да се връщате към привичния си рацион постепенно, като в този период трябва да избягвате дразнещите стомаха храни. Добре е да се храните диетично в продължение на 3-5 дни, като храната трябва да е лесна за смилане и да помага за възстановяването на микрофлората. При диетата ви е важно да се откажете от следните храни:

- мазните;

- острите и пикантни продукти;

- кисели;

- пушени и консервирани храни;

- сладки продукти: шоколад, десерти с крем и на основата масло, конфитюри.

Никога не пренебрегвайте симптома повръщане, тъй като той може да е следствие на сериозно отравяне или заболяване. Ако продължава над 12 часа, тогава веднага трябва да потърсите медицинска помощ, за да се изясни причината на това състояние и да се назначи съответното лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest