Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Ползи и вреди от желатина

Ползи и вреди от желатина

ползи и вреди от желатина

Желатинът е универсален продукт, който може да се използва не само за приготвянето на различни ястия. Той активно се употребява от спортистите, включително бодибилдърите. Помага да се натрупа мускулна маса, подобрява състоянието на костите и се използва активно в козметологията.

Производственият му процес се състои в разрушаването на белтъка (колаген). В чист вид желатинът няма няма вкус, мирис или аромат. Извлича се от различните части на животните, където съответно присъства колагенът. Това са най-често сухожилията, кожата, хрущялите и костите. В началото се обработва със специални киселини, а след това продължително време се вари. Накрая се получава гъста маса, която се изсушава, като последния етап в производството е нейното смилането.

Продуктът има висока калоричност, като на 100 грама те са 355 kKal. Богат е на белтъци - 92. 7%, като в състава му също присъстват мазнини, въглехидратите, вода и напълно отсъстват фибрите. Съдържа различни микро и макроелементи.

В него присъства натрий, магнезий, калций, желязо и 157% от дневния прием на мед. Поради високото си съдържание на протеини, в желатина има много аминокиселини, по-специално глутаминова и аспарагинова киселина, лизин, пролин, глицин.

Ползи от желатина

Едно от най-важните предимства на желатина е това, че е много богат на белтъци. Именно затова е прекрасен начин за спортисите да увеличат мускулата си баса и да обогатят своя рацион.

Дори ако не искате да натрупвате мускулна маса, тогава отново можете да приемате редовно желатин, тъй като той ще спомогне за ефикасното подобряване на състоянието на ставите и костите. Същевременно с това възстановява подвижността им, както е и незаменимо средство след травми или при артрит.

- подобрява храносмилателния процес;

ползи от желатина

- помага при разстройство на стомашно-чревния тракт;

- подобрява състоянието на косата, кожата и ноктите;

- предпазва от образуването на бръчки;

- поддържа нормалното състояние на костите и ставите;

- подобрява работата на нервната и мускулната система;

- помага да свалите излишните килограми;

- стимулира подобряването на обменните процеси в организма.

Глицинът в състава на желатина помага за подобряването на хормоналната система при жените, като имено дамите най-често се сблъскват с проблеми от подобно естество. Същевременно с това се грижи за нормализирането на нивата на глутатиона в тялото, което е и една от причините за рака. Помага на жените да поддържат кожата си красива и еластична, като заедно с това често се използват в народните маски за справяне с различни кожни проблеми, включително с комедоните. Ефикасно средство са в борбата със стриите или целулита.

Благодарение на съдържащите се в желатина колаген и други полезни вещества, състоянието на косата и ноктите може да се подобри за много кратък срок. Въпреки голямата си калоричност, той може да ви помогне в отслабването, но само ако го приемате в ограничени количества. Основната причина за това в случая е това, че подобрява значително метаболизма, а така ще можете по-лесно да се избавите от излишните килограми.

Вреда и противопоказания от желатина

Въпреки големите ползи от този продукт, съществуват определени случаи, когато е по-добре да не го консумирате. Не се препоръчва употребата на желатин, ако:

- страдате от тромбоза и тромбофлебит;

- сърдечно-съдови патологии;

- имате проблеми с бъбреците или жлъчния мехур;

- имате запек и хронични проблеми с храносмилателната система;

- при хемороиди;

- проблеми с водно-солевия метаболизъм.

Заедно с това не е препоръчително да го употребявате в големи дози, тъй като той може да стане причината за хранителна алергична реакция. Не е желателно консумирането на продукта и при наличие на сърдечно-съдови заболявания.

Всички познаваме добре желатина и дори нашите майки често го използваха при приготвянето на различни лакомства. Заедно с това той има и голяма лечебна сила, оказвайки положително влияние при редица здравословни проблеми, започвайки от подобряването на метаболизма и завършвайки с увеличаването на мускулната маса или подобряването на хормоналното ниво при жените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest