Edin.bg»Съвети»Каква е разликата между чайка и гларус?

Каква е разликата между чайка и гларус?

Каква е разликата между чайка и гларус?

Когато чуем думата чайка, инстинктивно я асоциираме с морето, лятото и топлото време по плажа. Същото се отнася и за гларуса, но всъщност много хора смятат двете думи за означаване на две различни птици. Ето обаче каква е истината:

Гларусът и чайката не са различни птици, а точно напротив. Чайките са семейство птици, като в България те са 16-20 вида на брой. Един от тях е гларусът, който по произход се определя като жълтокрака чайка. Той е различен по външен вид от останалите видове чайки и затова лесно можете да го различите.

Като част от семейството на чайките, гларусът е най-едрият представител. Той се храни много повече от останалите чайки и освен на Средиземноморието и Черноморието, той може да бъде открит по цяла България. Това е така, тъй като гларусът е всеяден и умее да се приспособява към всякакви условия, намирайки си лесно храна.

Освен големината, друг индикатор за разлика между чайката и гларуса е цветът. Повечето възрастни чайки са бели на цвят, докато гларусът има жълтеникаво-кафяв цвят, като по този начин се отличава. В крайна сметка няма признаци, заради които да се твърди, че това са две различни птици, тъй като те имат общ биологичен произход и принадлежат към семейство с общи признаци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати