edin.bg»Съвети»Как да желирам пача?

Как да желирам пача?

Как да желирам пача?

Както знаем, много българи обичат да си хапват и да правят студена пача. Най-често пачата се прави главата и краката на прасето. Но може да я приготвите и с телешка глава или телешки джолан.

Как се прави пача?

Едно от условията, за да се прави добра пача, е първо да обработите продуктите, които ще ползвате: пърлене, миене в няколко води, изтъргване. Следващото важно условие е да използвате цялата глава, като това включва и мозъка и езика на прасето. Напоследък пачата се прави все по-често от ушите и краката на прасето и като цяло това променя целия вкус на ястието.

- За да направите желирана пача, след като сте подготвили продуктите, трябва да се варят най-малко от 6 до 8 часа. Във водата трябва да има лук, корен от магданоз, дафинов лист, чесън и черен пипер.

- После отново трябва да почистите продуктите. Месото трябва да бъде обезкостено и да се нареже на еднакви парчета. Костите трябва да се натрошат и да се върнат обратно в бульона да се доварят.

- Когато бульонът достигне нивото на месото, му се слага малко оцет, в който са сложени подправките, посолява се, изчаква се да кипне и се маха от котлона. След това се прецежда в двойна марля. Течността не трябва да е повече от 1 литър. Нарязаното месо, заедно с мозъка и езика, се разпределят на равни слоеве в тава, която е висока не повече от 5-6 см и е с вместимост 2-2,5 литра и след това се заливат с вече прецеденият бульон. Оставя се пачата да изстуди. Не е необходим желатин, за да се желира пачата.

По същия начин можете да си приготвите:

- пача с език;

- пача с ушички;

- пача от опашка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати