Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Печено агнешко»Агнешки ребра в йенско стъкло

Агнешки ребра в йенско стъкло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
4961017k
Агнешки ребра в йенско стъкло
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
138 мин.
Порции
4
"Много вкусни агнешки котлетчета с ароматни картофки на фурна - ммм, неустоими са."

Необходими продукти

  • агнешки котлети - 800 грама
  • картофи - 4 големи
  • бяло вино - 250 мл
  • зехтин - 1/2 ч.ч. за маринатата + за поръсване
  • розмарин - 2 - 3 сушени или пресни клонки
  • чесън - 1 глава
  • черен пипер - 3 щ.
  • джоджен - 3 щ.
  • червен пипер - 3 щ.
  • захар - 1 с.л.
  • лют пипер - 2 щ.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо нарежете агнешките котлети на парчета с дебелина около 8 мм. Измийте ги старателно и ги подсушете.

За маринатата за агнешкото смесете зехтина с бялото вино, солта, черния пипер, лютия пипер, джоджена и половината от листенцата розмарин. Добавете и лъжица захар. Разбъркайте хубаво.

Залейте агнешките котлети и ги оставете да се овкусят за поне 4 часа.

Нарежете на едро обелените картофи. Главата чесън обелете от външната суха обвивка. Сложете скилидките върху дървена дъска и ги намачкайте леко с помощта на ножа.

Сипете част от маринатата на агнешкото в тава за печене. Добавете вътре чесъна с картофите и ги овкусете със сол. Поръсете с малко червен пипер и останалия розмарин.

Върху картофите наредете котлетите и ги полейте с останалата марината. Посолете леко, налейте още малко зехтин и около 150 мл топла вода. Покрийте с фолио или сложете капак, ако тавата има такъв.

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете агнешкото с картофи да се пече за 20 минути, след това намалете градусите на 150. Продължете готвенето за 80 минути.

Накрая махнете фолиото/капака, увеличете градусите и допечете до приятен загар.

Поднесете със зелена салата.

Агнешките ребра в йенско стъкло са много вкусни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: