Начин на приготвяне
Първо нарежете агнешките котлети на парчета с дебелина около 8 мм. Измийте ги старателно и ги подсушете.
За маринатата за агнешкото смесете зехтина с бялото вино, солта, черния пипер, лютия пипер, джоджена и половината от листенцата розмарин. Добавете и лъжица захар. Разбъркайте хубаво.
Залейте агнешките котлети и ги оставете да се овкусят за поне 4 часа.
Нарежете на едро обелените картофи. Главата чесън обелете от външната суха обвивка. Сложете скилидките върху дървена дъска и ги намачкайте леко с помощта на ножа.
Сипете част от маринатата на агнешкото в тава за печене. Добавете вътре чесъна с картофите и ги овкусете със сол. Поръсете с малко червен пипер и останалия розмарин.
Върху картофите наредете котлетите и ги полейте с останалата марината. Посолете леко, налейте още малко зехтин и около 150 мл топла вода. Покрийте с фолио или сложете капак, ако тавата има такъв.
Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете агнешкото с картофи да се пече за 20 минути, след това намалете градусите на 150. Продължете готвенето за 80 минути.
Накрая махнете фолиото/капака, увеличете градусите и допечете до приятен загар.
Поднесете със зелена салата.
Агнешките ребра в йенско стъкло са много вкусни!