Начин на приготвяне
Кипнете подсолена вода и бланширайте спанака за кратко. Отцедете го хубаво през цедка, след което го пасирайте.
Наситнете чесъна и лука.
Загрейте олиото и маслото на умерен огън. Добавете лука и го запържете до умерен загар, след което сипете и чесъна. След 1-2 минути сипете наведнъж цялото количество брашно. Бъркайте до получаване на лек златист загар.
Малко по малко започнете да наливате млякото, като не спирате да бъркате с телена бъркалка. Трябва да се получи сос Бешамел - гъст и гладък.
Пуснете в него спанака, овкусете с белия пипер и солта. Бъркайте докато видите, че сместа започне леко да се отделя от стените на тенджерат.
Махнете от огъня и охладете. Добавете наситнената моцарела.
Отгоре намажете леко с масло, за да не се получава коричка. Приберете в хладилник, за да стегне хубаво.
В три отделни чинии разпределете галетата, брашното и двете яйца - разбити.
Вземайте от спаначената смес малко количество - колкото да се побере в затворена шепа. Оформете продълговати крокети, които първо се овалват в брашно, след това в яйце и накрая в галета.
Сгорещете олиото на силен огън и изпържете крокетите до златисто. Отцеждайте ги върху кухненска хартия.
Сервирайте ги със сос по избор.
Спаначените крокети с моцарела и масло са готови.