Edin.bg»Рецепти»Предястия»Крокети»Спаначени крокети с моцарела и масло

Спаначени крокети с моцарела и масло

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
489917k
Спаначени крокети с моцарела и масло
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Много вкусни крокети със спанак и моцарела - ще си оближете пръстите."

Необходими продукти

  • спанак - 230 грама
  • моцарела - 125 грама (прясна)
  • прясно мляко - 500 мл
  • брашно - 60 грама
  • чесън - 3 скилидки
  • масло - 25 грама
  • олио - 80 мл
  • лук - 1/2 глава
  • бял пипер
  • сол
  • За панировката
  • яйца - 2 броя
  • галета - за овалване
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кипнете подсолена вода и бланширайте спанака за кратко. Отцедете го хубаво през цедка, след което го пасирайте.

Наситнете чесъна и лука.

Загрейте олиото и маслото на умерен огън. Добавете лука и го запържете до умерен загар, след което сипете и чесъна. След 1-2 минути сипете наведнъж цялото количество брашно. Бъркайте до получаване на лек златист загар.

Малко по малко започнете да наливате млякото, като не спирате да бъркате с телена бъркалка. Трябва да се получи сос Бешамел - гъст и гладък.

Пуснете в него спанака, овкусете с белия пипер и солта. Бъркайте докато видите, че сместа започне леко да се отделя от стените на тенджерат.

Махнете от огъня и охладете. Добавете наситнената моцарела.

Отгоре намажете леко с масло, за да не се получава коричка. Приберете в хладилник, за да стегне хубаво.

В три отделни чинии разпределете галетата, брашното и двете яйца - разбити.

Вземайте от спаначената смес малко количество - колкото да се побере в затворена шепа. Оформете продълговати крокети, които първо се овалват в брашно, след това в яйце и накрая в галета.

Сгорещете олиото на силен огън и изпържете крокетите до златисто. Отцеждайте ги върху кухненска хартия.

Сервирайте ги със сос по избор.

Спаначените крокети с моцарела и масло са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: