Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Маслен черешов пай с млечен крем

Маслен черешов пай с млечен крем

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
7212k125
Маслен черешов пай с млечен крем
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
26/06/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
10
"Поглезете се с този разкошен летен десерт - нежен пай с чуден крем"

Необходими Продукти

  • брашно - 300 грама
  • захар - 110 грама
  • масло - 125 грама
  • яйца - 1 бр. + 1 жълтък
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • лимонова кора - 1 щипка (настъргана)
  • за крема
  • прясно мляко - 250 мл
  • жълтъци - 1 брой
  • захар - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • ванилия - 1 бр. (0.2 г)
  • за черешовата салца
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • череши - 250 грама
  • захар - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте в купа брашното заедно с бакпулвера, ванилията и шипка сол. Добавете към него жълтъка, цялото яйце и захарта, нарежете вътре студеното масло.

Прибавете и настърганата лимонова кора и постепенно замесете хубаво маслено тесто. Увийте го във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилник за поне половин час.

Междувременно пригответе крема. В малка касерола сипете млякото и добавете захарта, ванилията и жълтъка.

Сложете на котлона и бъркайте до сгъстяване на млечния крем. Охладете го.

Почистете черешите от костилките и ги посипете със захар в тенджерка. Сварете ги за 10-тина минути. Накрая добавете лимоновия сок и свалете от огъня.

Отделете част от масленото тесто. Останалото разточете върху хартия за печене.

Прехвърлете тестото заедно с хартията в тава с диаметър 24 см. Леко издърпайте и оформете борд по стените.

Сипете вътре млечния крем, а отгоре разпределете черешите.

Разточете отделеното парче тесто и изрежете формички, за да си направите черешки. Останалото прехвърлете отгоре върху плодовия пай.

Завийте внимателно бордовете навътре, отгоре разпределете черешките от тестото.

Загрейте фурната на 180 градуса (без вентилатор) и изпечете черешовия пай до хубав загар.

Охладете и го поръсете с пудра захар.

Масленият черешов пай с млечен крем е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: