Начин на приготвяне
Приготвяме захарният сироп като във врящата вода добавяме захарта и коричките от портокал или лимон. След завиране оставяме на котлона за 5 минути и после охлаждаме сиропа.
В купа се поставя киселото мляко и содата. Разбърква се енергично да шупне. Добавяме захарта и канелата, след това олиото, настърганите кори от портокал или лимон. Накрая прибавяме и брашното. Получава се гъста смес.
Тавичка предварително намасляваме и набрашняваме. Изсипваме тестото и разпределяме равномерно по цялата тавичка. С вилица минаваме през целият сладкиш да направим ивици.
Поставяме сиропирания сладкиш в предварително загрята фурна за 35 минути на 180 градуса. След като го извадим от фурната готовият сладкиш се сиропира след 5 минути, като предварително се нарязва на парчета.