Начин на приготвяне
Името на това песто подсказва, че то им червеникав цвят, за разлика от познатото ни песто дженовезе, което е зелено.
Песто Росо се приготвя с основна съставка сушени домати, макар да има някои разновидности с пресни домати.
В случая залагаме на класиката и използваме хубави сушени домати, които са омекнали от престоя им в зехтин (така се предлагат обикновено на пазара в малки бурканчета)
За да смелим добре всички съставки, най-лесно е да ползваме блендер или чопър.
Първо, се смила твърдият пармезан почти на прах.
Добавят се ядките, доматките, зехтина, чесъна, босилека и малко лимонов сок.
Отново се смила до желаната консистенция.
Може да се овкуси с малко сол, ако не ви е достатъчна солеността от пармезана, или пък по желание се разрежда с още зехтин.
С Песто Росо подправяйте своите италиански салати с моцарела, добавяйте в паста или просто върху препечено хлебче, кростини или фокача.