Песто Росо

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Песто Росо
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
2
"Овкусете любимите салати с това песто, за да ги направите още по-вкусни"

Необходими продукти

  • сушени домати - около 120 г от буркан, консервирани в зехтин
  • босилек - 10 г (или две щипки сушен)
  • пармезан - 40 г
  • кедрови ядки - 10 г
  • орехи - 15 г (по желание)
  • зехтин - около 60 г
  • сок от лимон - 2 с.л.
  • сол - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Името на това песто подсказва, че то им червеникав цвят, за разлика от познатото ни песто дженовезе, което е зелено.

Песто Росо се приготвя с основна съставка сушени домати, макар да има някои разновидности с пресни домати.

В случая залагаме на класиката и използваме хубави сушени домати, които са омекнали от престоя им в зехтин (така се предлагат обикновено на пазара в малки бурканчета)

За да смелим добре всички съставки, най-лесно е да ползваме блендер или чопър.

Първо, се смила твърдият пармезан почти на прах.

Добавят се ядките, доматките, зехтина, чесъна, босилека и малко лимонов сок.

Отново се смила до желаната консистенция.

Може да се овкуси с малко сол, ако не ви е достатъчна солеността от пармезана, или пък по желание се разрежда с още зехтин.

С Песто Росо подправяйте своите италиански салати с моцарела, добавяйте в паста или просто върху препечено хлебче, кростини или фокача.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: