Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Сиропиран кекс с череши

Сиропиран кекс с череши

Мария СимоваМария Симова
Новак
236134k
Сиропиран кекс с череши
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Сладостта от този сиропиран кекс ще я помните много, много дълго"

Необходими продукти

  • яйца - 5 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • брашно - 3 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • цедено мляко - 500 г
  • лимонова кора - 1 бр.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • череши - 1 ч.ч.
  • за сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - 10 капки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте белтъците с щипка сол и ги оставете настрана.

Разбъркайте отделно в друг съд захарта с цеденото кисело мляко - отделете 1-2 с.л., в които разбъркайте содата и ги добавете към сместа.

При непрекъснато бъркане прибавете жълтъците и изсипете ванилиите и настърганата лимонова кора.

Изсипете брашното на няколко порции и разбитите белтъци при много внимателно и бавно бъркане.

Изсипете кексовата смес в намаслена и набрашнена форма за кекс.

Махнете костилките от черешите, оваляйте ги в брашно и ги разпределете върху кексовата смес.

Сложете вкусния кекс с череши да се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 1 час и след това го оставете да се охлади.

За захарния сироп смесете захарта, водата и лимоновия сок и ги оставете да се варят, докато сиропът се сгъсти.

Залейте десерта с него и го обърнете в подходящ поднос.

Сиропираният кекс с череши е много вкусен.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: