Начин на приготвяне
Активирайте маята в топло мляко заедно с 1 лъжица брашно и 1 лъжица захар.
Замесете тесто с предварително пресятото брашно и останалите продукти. Оставете го за около 30 минути да втаса.
След това го разделете на 5 топки - оставете малко и за декорация. Разточете 4 от тях с размера на тавата.
Намажете първата с разтопено масло, сложете отгоре друга, пак намажете с масло и така до четвъртата.
Разрежете ги на осем триъгълника - започнете от центъра. Завийте ги и ги застъпете отдолу на питката.
Оформете петата топка на плоска питка и я сложете в средата.
Разточете заделеното тесто за декорация и направете с него формички по желание.
Украсете я с тях и я оставете да втаса за около 40 минути.
Намажете празничната питка след това с разбит жълтък, олио и мляко.
Поръсете я със сусам и маково семе и я сложете да се пече в предварително загрята на 160 °C фурна до готовност.
Готовата питка за прохождане на бебе се маже след като изстине с мед и масло.