Начин на приготвяне
Разбийте жълтъците заедно със захарта докато се получи гъст бял крем.
Сипете към тях олиото и разбийте, добавете киселото мляко с угасената в него сода. Накрая добавете и брашното, като постоянно разбърквате с помощта на дървена лъжица.
Прехвърлете сместа в тава и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 15 минути.
Докато се пече блатът, разбийте до получаването на твърд сняг 4-те белтъка с 10-те лъжици захар.
Извадете от фурната и намажете обилно топлия блат с конфитюр по ваш избор - може да използвате от ягоди, боровинки или какъвто обичате.
Сипете разбитите белтъци отгоре върху конфитюра и със силиконова шпатула оформете характерните за сладкиша пламъци.
Върнете във фурната и запечете сладкиша на горен реотан, за да получат белтъците кафеникав цвят.
Може да украсите с малко карамелен топинг.
Моят неустоим Дамски Каприз е готов.
Източник: Цветомира Иванова, Кулинарна мрежа
Коментари