Edin.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Бухнал кекс с боровинки

Бухнал кекс с боровинки

Бухнал кекс с боровинки
Снимка: Величка Щърбанова
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10
"Друго си е човек да хапне едно парченце боровинков кекс"

Необходими продукти

  • яйца - 2 броя
  • кисело мляко - 200 грама
  • брашно - 1.5 ч.ч.
  • боровинки - 200 грама
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • захар - 1 пълна чаша
  • олио - 100 мл
  • ванилия - 1 бр.
  • лимони - 1 бр. (малък)
  • бакпулвер - 1/2 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер. Щом се получи пухкав крем, добавете към тях олиото, ванилията, сока от половината лимон и настърганата кора, както и киселото мляко.

Разбийте до получаване на хомогенна смес, добавете и брашното заедно с бакпулвера. Тук вече не разбивайте с миксер, а бъркайте внимателно с дървена лъжица.

Към измитите и подсушени пресни боровинки добавете сока от другата половинка лимон и нишестето. Разбъркайте, за да се овалят добре.

Подгответе си форма с падащ ринг и я намазнете и набрашнете. Сипете половината от сместа и поръсете с половината боровинки. Отгоре сипете останалата кексова смес, заравнете внимателно и сипете другите боровинки.

Загрейте фурната на 190-200 градуса. Печете кекса около 30-35 минути или до пълна готовност.

Имайте предвид, че това количество захар не е достатъчно, за да стане кексът много сладък, така че може да го увеличите по ваш избор.

Охладете кекса и внимателно махнете ринга. Поръсете го с пудра захар и сервирайте.

Бухналият кекс с боровинки е готов.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: