Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер. Щом се получи пухкав крем, добавете към тях олиото, ванилията, сока от половината лимон и настърганата кора, както и киселото мляко.
Разбийте до получаване на хомогенна смес, добавете и брашното заедно с бакпулвера. Тук вече не разбивайте с миксер, а бъркайте внимателно с дървена лъжица.
Към измитите и подсушени пресни боровинки добавете сока от другата половинка лимон и нишестето. Разбъркайте, за да се овалят добре.
Подгответе си форма с падащ ринг и я намазнете и набрашнете. Сипете половината от сместа и поръсете с половината боровинки. Отгоре сипете останалата кексова смес, заравнете внимателно и сипете другите боровинки.
Загрейте фурната на 190-200 градуса. Печете кекса около 30-35 минути или до пълна готовност.
Имайте предвид, че това количество захар не е достатъчно, за да стане кексът много сладък, така че може да го увеличите по ваш избор.
Охладете кекса и внимателно махнете ринга. Поръсете го с пудра захар и сервирайте.
Бухналият кекс с боровинки е готов.