Начин на приготвяне
Пресейте брашното с щипка сол в дълбока купа. Към него добавете захарта, рома, смлените бадеми, белтъка и предварително нарязаното на малки парченца студено масло.
Ако нямате под ръка ром, не се притеснявайте - ромовата есенция също върши работа. Постепенно замесете меко тесто.
Загънете готовото тесто със стреч фолио и сложете да стегне в хладилника за 1 час. Ако имате време, оставете тестото повече - така ще е даже по-добре.
Късайте малки парченца от охладеното тесто. Оформяйте ги на фитил, след което прегънете и прищипете с пръсти двата му края. Сложете по една цяла бадемова ядка.
Подредете маслените сладки в тава с хартия за печене. Макар в тях да няма никакъв набухвател, оставяйте разстояние помежду им, тъй като леко ще се разлеят по време на печенето.
Изпечете коледните сладки в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор).
Сладките са готови за 8-10 минути. Подредете върху решетка, охлдете и поръсете с пудра захар.
Коледните бадемови сладки са чудни!