Коледни бадемови сладки

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Новак
7612k
Коледни бадемови сладки
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
40 мин.
Порции
32
"До Коледа остават по-малко от 100 дни, затова вече е време да решим какви вкусотии ще приготвим тогава - тези бадемов сладки са сигурни"

Необходими продукти

  • брашно - 200 грама
  • бадеми - 60 г смлени, сурови, обелени
  • белтъци - 1
  • захар - 80 грама
  • масло - 110 грама
  • ром - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • и още
  • бадеми - цели ядки
  • пудра захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното с щипка сол в дълбока купа. Към него добавете захарта, рома, смлените бадеми, белтъка и предварително нарязаното на малки парченца студено масло.

Ако нямате под ръка ром, не се притеснявайте - ромовата есенция също върши работа. Постепенно замесете меко тесто.

Загънете готовото тесто със стреч фолио и сложете да стегне в хладилника за 1 час. Ако имате време, оставете тестото повече - така ще е даже по-добре.

Късайте малки парченца от охладеното тесто. Оформяйте ги на фитил, след което прегънете и прищипете с пръсти двата му края. Сложете по една цяла бадемова ядка.

Подредете маслените сладки в тава с хартия за печене. Макар в тях да няма никакъв набухвател, оставяйте разстояние помежду им, тъй като леко ще се разлеят по време на печенето.

Изпечете коледните сладки в загрята на 180 градуса фурна (с вентилатор).

Сладките са готови за 8-10 минути. Подредете върху решетка, охлдете и поръсете с пудра захар.

Коледните бадемови сладки са чудни!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: