Начин на приготвяне
Почистете дюлите от твърдата сърцевина. Не е необходимо да ги белите, освен ако нямат тъмни петна и наранявания.
Обелете и почистете ябълката. Нарежете плодовете на не много големи парчета и ги поръсете със захар. Налейте сока от лимона и 130 мл вода. Сложете на котлона и варете първоначално на силен огън.
Щом сиропът се редуцира наполовина намалете огъня и добавете канелата и маслото. Гответе до получаване на леко червеникав цвят, като бъркате непрекъснато.
Отделно разбийте яйцата, добавете към тях олиото и млякото. Добавете настърганата кора от лимона. Пресейте към сместа брашното заедно с бакпулвера и щипка сол, като бъркате само в една псоока с плавни движения.
В намазнена и набрашнена форма с вместимост 1 литър сипете малка част от кексовата смес - колкото да покрие дъното. Разпределете равномерно по-голямата часат от плодовете и сипете останалата смес. Отгоре завършете с останалия плодов сироп.
Изпечете кекса в загрята на 180 градуса фурна около 30 минути. Извадете от фурната, изчакайте 5 минути и извадете плодовия сладкиш от формата.
Сочният кекс с ябълки и дюли е готов.