Начин на приготвяне
Белтъците се разделят от жълтъците и заедно със солта и захарта, прибавяна малко по малко, се разбиват на гъст крем. Прибавят се един по един жълтъците и след всеки се разбиват.
Брашното с бакпулвера се пресява и се прибавя към яйчената смес. Разбърква се отдолу нагоре и отвътре навън с шпатула. Сместа се разстила върху пекарска хартия в тавата и се изпича в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 30-35 минути или до порозовяване.
Блатът се изважда, хартията се отлепя внимателно и се оставя да се охлади на решетка, след което се връща отново в тавата. С дървено шишче /или вилица/ се надупчва блатът на няколко места.
Кравето мляко се затопля леко, прибавя се пудрата захар и се бърка, докато се разтопи. Тази смес се обърква с другите млека и се залива навсякъде блата.
Маслото със захарта се слага в касерола и се загрява на много слаб котлон, без бъркане, докато се карамелизира. Сваля се от котлона, прибавя се сметаната и се бърка непрекъснато. Ако се втвърди, се връща отново за кратко на котлона.
С карамелената смес се полива отгоре карамелената торта, охлажда се на стайна температура и се прибира в хладилника за няколко часа, докато блатът поеме хубаво течността.
Албанското трилече е готово.