Edin.bg»Рецепти»Баница»Диетична баница със спанак

Диетична баница със спанак

IvelinaIvelina
Новак
402k
Диетична баница със спанак
Снимка: Ivelina
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Любимата баничка със спанак в диетичен вариант"

Необходими продукти

  • спанак - 600 г
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 бр. нарязан на ситно
  • чесън - 2 скилидки, нарязани на ситно
  • яйца - 3 бр.
  • рикота - 250 г или друга извара по избор
  • килело мляко - 160 г с намалено съдържание на мазнини
  • копър - 2 с.л. нарязан на ситно
  • краве масло - 40 г разтопено
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете спанака за 4-5 минути, докато омекне. Изцедете, освежете със студена вода, след което отново изцедете. Изцедете излишната вода с ръцете си и изхвърлете всички жилави стъбла. Ситно нарежете спанака.

Загрейте фурната до 200°C или с вентилатор 180°C.

Загрейте олиото в тиган на среден огън и добавете лука. Запържете, като разбърквате от време на време, за 6-8 минути до омекване. Добавете чесъна и гответе за 30 секунди, докато пусне аромата си.

В купа разбъркайте, яйцата, изварата, млякото, копър, лимонова кора и малко подправки по избор - босилек, мента и др. Смесете добре.

Леко намажете 30 сантиметрова тава с малко масло, след това добавете една кора, намажете с малко масло и сипете отгоре сместа от спанак, като подреждате така корите, докато сместа свърши.

Обикновено са 5 слоя, като всеки път намазвате с масло и припокривате.

Печете за 40-45 минути до златисто баницата със спанак. Оставете да изстине за няколко минути, след което нарежете и сервирайте гореща или на стайна температура вкусната диетичната баница със спанак.

Добър апетит !

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: