Начин на приготвяне
Сварете спанака за 4-5 минути, докато омекне. Изцедете, освежете със студена вода, след което отново изцедете. Изцедете излишната вода с ръцете си и изхвърлете всички жилави стъбла. Ситно нарежете спанака.
Загрейте фурната до 200°C или с вентилатор 180°C.
Загрейте олиото в тиган на среден огън и добавете лука. Запържете, като разбърквате от време на време, за 6-8 минути до омекване. Добавете чесъна и гответе за 30 секунди, докато пусне аромата си.
В купа разбъркайте, яйцата, изварата, млякото, копър, лимонова кора и малко подправки по избор - босилек, мента и др. Смесете добре.
Леко намажете 30 сантиметрова тава с малко масло, след това добавете една кора, намажете с малко масло и сипете отгоре сместа от спанак, като подреждате така корите, докато сместа свърши.
Обикновено са 5 слоя, като всеки път намазвате с масло и припокривате.
Печете за 40-45 минути до златисто баницата със спанак. Оставете да изстине за няколко минути, след което нарежете и сервирайте гореща или на стайна температура вкусната диетичната баница със спанак.
Добър апетит !