Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Кои хора имат склонност към запек?

Кои хора имат склонност към запек?

Кои хора имат склонност към запек?

Запекът представлява храносмилателен проблем, засягащ хората от всички възрасти, но по-често се наблюдава при по-възрастното поколение. По-често поразени са жените, с голяма честота това се случва по време на бременността, както и старците.

Ето какви са причините, кои групи и защо имат склонност към запек.

Причини за поява на запек

Дефинирането на понятието трудно изхождане е необходимо, за да се идентифицира правилно проблемът. За такова храносмилателно заболяване става дума, когато изхождането е по-малко от три пъти в седмицата.

Причината рядко е само една. Обикновено става въпрос за случаи, когато в диетата има твърде малко храни, съдържащи фибри, наличие на дехидратация също е причина, както и слабата физическа активност, употреба на някои лекарства, заболявания като диабет и синдром на раздразненото черво, които са причина за бавно храносмилане.

Хора, които са по-склонни към запек

Възрастните хора

При възрастните хора причината за поява на запек е намалено движение на чревния пасаж. Тъй като с напредване на възрастта движението на червата намалява, храносмилателната система става по-податлива на запека. Мускулите в храносмилателния тракт отслабват и това затруднява изтласкването на изпражненията през червата. Намалява и количеството вода в тях и те стават сухи и твърди.

Бременните жени

Запек

Бременността е състояние, което често провокира запек. Причината е в хормона прогестерон, който отпуска мускулите в храносмилателния тракт. Това пък забавя движението на червата през храносмилателния тракт и се получава запек. Матката също се разширява през бременността и притиска червата, засилвайки симптомите.

Дехидратацията при бременните жени е често срещано състояние, тъй като в този период те се нуждаят от повече вода, за да поддържат растежа на плода. Гаденето и повръщането обаче води до загуба на течности и трудно изхождане.

Употреба на определени лекарства или заболявания

Някои заболявания като диабетът водят до поява на запек поради специфични състояния на организма, следствие на проблеми с инсулина.

Употребата на лекарства, съдържащи желязо, като анемията примерно, също водят до запек, защото желязото има способността да води до трудно изхождане.

Справяне със запека

Независимо от конкретния случай нуждата от лечение на запека е еднаква, защото ако не се разреши проблемът, това може да доведе до други заболявания като хемороиди, анални фисури, отпадналост и умора, коремни болки и дискомфорт, затрудняващи ежедневието. Консултацията със специалист е задължителна.

Вижте още:

- Кои са най-калоричните храни;

- Кои храни са полезни за кожата;

- Как да се храним според кръвната ни група

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest