edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Какво да ядем при хеликобактер пилори

Какво да ядем при хеликобактер пилори

Какво да ядем при хеликобактер пилори
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
Препоръчано за теб:
Масажор и четка за почистване на лице 5в1
22.00 лв.
Виж ››

Хеликобактер пилори е инфекция, причинена от много често срещана бактерия и се диагностицира след направени изследвания в лаборатория. Тази бактерия уврежда нашия стомах и в много случаи води след себе си гастрит и язва.

В по-голям процент язвите се получават на дванадесетопръстника, а в по-малък процент - язвата е в стомаха. Бактерията, която причинява това заболяване, е отговорна и за рака на стомаха.

Как можем да се заразим с Хеликобактер пилори

Когато ядете храна, в която има замърсявания, а също така пиете вода, която също е замърсена. Тази бактерия може да се разпространява и чрез фекалиите. Ако един член на семейството е заразен, то е много вероятно да зарази и останалите, затова е добре всички от семейството да си направят изследвания.

Кои са симптомите на Хеликобактер пилори

- Ако се нахраните и след това почувствате болка;

- Много често се оригвате;

- Ако от хранопровода към устата се връща кисел вкус;

- Гадене и повръщане.

Лечение и диета при Хеликобактер пилори

Хеликобактер пилори

Вашият лекар със сигурност ще ви изпише лекарства, но тяхното приемане трябва да бъде придружено с много строг хранителен режим. Ето какво е забранено:

- Не трябва да се консумират сладки, рафинирани и люти храни - трябва да се консумират храни и напитки, които са богати на витамин С, защото той помага на организма да се изчисти от бактерията, причиняваща тази инфекция. Храни като захар, млечни продукти, червено месо, кафе, шоколад и всички рафинирани храни трябва да се изключат от менюто, защото те "осигуряват" благоприятна среда за живот на бактерията. Сол, оцет, както и всички люти подправки, трябва да се изключат също от менюто;

- Не трябва да се пият подсладени и алкохолни напитки - подсладените напитки, също като сладките храни, повишават киселинността на стомаха. Алкохолът понижава способността на организма да се бори с инфекциите;

- Забранени са мазните храни, защото повишават възпалението в лигавицата на стомаха;

- Не трябва да се консумират горещи храни и напитки.

Както разбрахте от прочетеното, при тази инфекция трябва да се храните здравословно и балансирано. Спазването на диетата при Хеликобактер пилори, която споделихме, заедно с медикаментите, които ви е изписал вашият лекар, водят до по-бързо оздравяване и възстановяване на организма.

Вижте още какво да ядем след хранително натравяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest