Edin.bg»Статии»Как да»Как да премахнем миризмата на цигари от стаята

Как да премахнем миризмата на цигари от стаята

миризма на цигари

Миризмата на тютюн е невероятно устойчива, тъй като тютюневите продукти съдържат маслени вещества, смоли и химически съставки. Димът се разпространява в целия обем на помещението и се утаява на малки частици, попивайки в стените, мебелите и текстила. В резултат на това дори ароматът на скъпи цигари води до неприятни последици.

Как да се отървете от задушливата миризма на цигари, която ви съпътства навсякъде и дразни и най-заклетите пушачи? Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се отървете от нея за дълго време:

Отворете прозореца и включете вентилатора. Вентилацията е първата стъпка в премахването на миризмата. Разбира се, едва ли ще успеете радикално да промените ситуацията. Този метод е подходящ, ако в стаята не е пушено постоянно, а примерно ако са дошли гости, които пушат.

Накиснете кърпа в оцет (1 супена лъжица на литър вода) и я окачете в стаята, където сте пушили, за няколко часа. Процедурата на такова "оцетно" проветряване може да се повтори няколко дни.

Ако предишният метод не помогна и апартаментът все още мирише на тютюн, поставете чаши в целия апартамент със същия разтвор на оцет. Котешката тоалетна или содата за хляб също могат да абсорбират миризми.

Следващата стъпка за премахване на миризмата от цигари в стаята е парното почистване на тапицерията на мебелите със специални дезодоранти. Ако има прахосмукачка с функция за мокро почистване, почистете с прахосмукачка килима и меката мебел. Но за това е по-добре да наемете специалисти от почистващи фирми - професионалното оборудване, което използват, е скъпо.

Общото почистване в апартамента ще помогне за решаването на проблема с неприятната миризма. Трябва да се почистват всички влагоустойчиви повърхности: включително тавани, стени, первази, подове, прозорци и др. Също така си струва да добавите малко оцет към водата за измиване - той добре премахва миризмата на тютюнев дим. Ако по стените има миещи се тапети или боя, те също трябва да бъдат измити. Не забравяйте за чекмеджетата на маси и шкафове.

Не забравяйте да почистите щорите си. Накиснете щорите в банята с какъвто и да е препарат, избършете ги старателно и след това ги окачете да изсъхнат. Купете нови завеси или дайте на химическо чистене старите, които са напоени с дим.

Сменете крушките в апартамента. Старите крушки, които отделят много топлина, могат да съберат всички неприятни миризми около себе си.

Измиване на прозорци. Мръсните прозорци се нагряват по-бързо, като помагат на лошите миризми да изпълнят целия ви дом.

Ако в стаята, където е пушено, са били съхранявани много книги, те вероятно са абсорбирали миризмата на тютюнев дим и ще бъде почти невъзможно да се отървете от него. За да изчезне неприятната миризма, книгите могат да се поставят в затворен шкаф или да се оставят на балкона за дълъг (около седмица) период.

Използвайте суха, груба гъба, за да почистите таванни плочки, абажури и други предмети, които могат да абсорбират миризми.

Отличен начин за поддържане на комфортна миризма в задимени помещения е закупуването на освежител за въздух. Съвременните аромати работят на основата на студено, а не горещо (за разлика от ароматните лампи), изпаряване. Модерните овлажнители също могат да решат проблема с неприятните миризми.

премахване на миризма от цигари

Пречиствател, влагоуловител или йонизатор на въздуха. Тъй като най-бързият начин да се отървете от миризмата на тютюн в апартамента е с помощта на някой от съвременните уреди, съветваме ви да закупите или вземете назаем такъв от приятели. Средно модерен модел може да почисти стая за 20-40 минути. След това е по-добре веднага да смените филтъра.

Климатик с функция за почистване. Скъп, но ефективен начин. Дори ако сте пушили на закрито в продължение на десетилетия, миризмите ще останат във филтрите. Основното е да изберете модел, способен да задържа най-малките частици - от 0. 01 до 1 микрона. С това се справят HEPA филтри клас H11 или по-висок.

Ако няма време за голямо почистване на стаята, а скъпите уреди могат да навредят на домашния бюджет, тогава можете да помислите за народни средства. Например, можете да изсипете прясно смляно кафе в купи и вази, да ги подредите из къщата, да оставите за две седмици, след което да замените кафето с прясно кафе. Тази процедура може да се повтори няколко пъти, докато един ден се окаже, че миризмата на тютюнев дим е изчезнала завинаги.

И накрая, ако смятате, че не можете да се справите сам с миризмата на цигари в дома си, попитайте фирмите за почистване във вашия район. Много от тях ще имат модерни решения на този проблем, като например сухата мъгла, която премахва миризми дори след пожари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest