Edin.bg»Статии»Свободно Време»На 8 септември честваме Рождество на Пресвета Богородица

На 8 септември честваме Рождество на Пресвета Богородица

На 8 септември честваме Рождество на Пресвета Богородица

На 8 септември Църквата отбелязва един от трите най-големите християнски празници - Рождество Богородично.

В българската традиция този празник се отбелязва от жените. Те спазват някои обичаи, за да получат благоволението на Божията майка и нейната помощ във всекидневния живот.

Този празник се нарича още и Малка Богородица и се отбелязва тържествено със събори в страната. Обичаят изисква стопанската в къщата да приготви празнична пита, наричана Богородична пита. Когато се разчупи, едно парче от нея се оставя за добитъка и се добавя стрито в храната му.

Друго парче се нарича за къщата, за да бъде под закрилата на Дева Мария. В някои краища пазят това парче Богородичен хляб до четвъртия ден на Божията майка, когато се провежда съборът на Пресвета Богородица, на дата 26 декември. На този празник не се работи, забранено е да се тъче и шие, защото вярването казва, че това ще разболее децата в дома.

Ортодоксалната църква почита Божията майка като пазителка на семейното огнище, под нейно покровителство са родилките и малките деца. Затова и нейният ден е най-тачен от жените.

Според църковния канон Пресветата Дева е родена в Галилея, в града Назарет. Нейният баща - Йоаким е от царски род, от Давидово коляно. Майката на Мария - Анна е дъщеря на свещеник от Ароновия род. Те нямали деца и се молили на Бога да ги благослови с рожба.

На Йоаким било отказано да принесе жертва на един голям празник, защото е бездетен. Той се молил, постейки 40 дни, подкрепен от жена си Анна. Бог изпълнил молбата им и проводил Архангел Гавраил да съобщи на Йоаким, че ще му се роди дъщеря, която ще се дължи спасението на света.

Смята се, че на 9 декември е станало зачатието на Пресвета Богородица, заради което всички жени, които носят името на нейната майка - Анна, празнуват имен ден, а на 8 септември е родена майката на Спасителя, която нейните родители обрекли на Бога и по негова повеля нарекли Мария.

В календара на празниците Малка Богородица заема място като един от петте, включени в Богородичния цикъл, наред с Успение на Света Богородица, наречен Голяма Богородица, Въведение Богородично, Благовещение и Покров Богородичен.

Този ден е и храмов празник на обителта Рождество Богородично - манастирът в Рожен, един от най-почитаните у нас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest