edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Какво да правим, за да яде детето по-малко сол

Какво да правим, за да яде детето по-малко сол

Какво да правим, за да яде детето по-малко сол

Можете да се опитате да намалите количеството захар, което приема детето ви, като му давате по-малко сокове и сладки десерти, но как бихте могли да следите колко сол приема то?

Според доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), публикуван в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics през 2016 г., близо 90% от децата в училищна възраст днес консумират по-голямо количество сол, отколкото е препоръчително.

Използвайки данните от Националното проучване за здравни и хранителни изследвания за 2011-2012 г., изследователи от CDC са изследвали хранителните навици на повече от 2100 деца на възраст между 6 и 18 години и установяват, че средното количество сол, консумирано от децата всеки ден, е около 3256 милиграма, като в това не се включва солта, добавена по време на хранене на масата (препоръчителният дневен прием на натрий за деца е 1900mg - 2300 mg / ден, в зависимост от възрастта).

Защо прекомерното количество сол е вредно за децата?

Солени храни и децата

Докато повечето родители се притесняват главно за захарта, защото са чували за негативните ѝ ефекти върху здравето като повишен риск от затлъстяване или диабет, те често не осъзнават, че също толкова опасни са нездравословните количества сол, които приемат децата им.

Високият прием на натрий при деца е свързан с по-високо кръвно налягане, което може да повиши риска от сърдечни заболявания и инсулт по-късно в живота (докладът на CDC установява, че около 1 на 9 деца вече има повишено кръвно налягане). Диетите с високо съдържание на сол също са свързани с детското затлъстяване, а децата, които ядат много сол, са по-склонни да пият напитки с високо съдържание на захар и калории, което също увеличава риска от затлъстяване.

Какво могат да направят родителите, за да ограничат приема на сол?

Макар че храните с високо съдържание на сол, които децата много ги обичат да си похапват, са навсякъде (като пица, салами и пържени картофи), все пак има доста неща, които родителите могат да направят, за да намалят приема на сол. И колкото по-скоро започнете, толкова по-добре.

Как да намалите количеството сол в диетата на цялото семейство

- Четете етикетите за храните: Дори храни като хляб или тестени изделия могат да съдържат огромни количества сол. Често има разлика в това количество при различните марки. Винаги сравнявайте и избирайте опции, които съдържат по-малко сол. И когато е възможно, избирайте пресни или замразени храни пред готови храни, тъй като те обикновено съдържат по-големи количества натрий. Ако можете, пазарувайте хранителните стоки заедно с децата в училищна възраст и ги научете да четат етикетите по същия начин, за да придобият здравословни хранителни навици, които ще останат за цял живот;

- Питайте за съдържанието на сол: Поръчвате храна за вкъщи? Има причина толкова много ресторантски ястия да са с такъв добър вкус - солта в тях. Когато купувате готови ястия, искайте информация за съдържанието на подправките вътре и поръчайте храни с по-ниско съдържание на натрий;

Намаляване на солта

- Следете съдържанието на натрий в любимите храни на децата си: Проучването на CDC установява, че само 10 вида храни представляват близо 50% от приема на натрий при децата. Тези храни включват пица, сандвичи (включително бургери), салами, мексикански смесени ястия, супи, пикантни закуски, сирене, птиче месо и обикновено мляко. Позволявайте тези храни само от време като награда и се постарайте храната вкъщи да съдържа възможно най-малко сол;

- Гответе с повече подправки и по-малко сол: Когато готвите у дома, увеличете броя на подправките, които използвате, като чесън и чубрица, а намалете солта. Използвайте пресни съставки, когато е възможно, и избягвайте готови опаковки от ориз, боб и други храни, в които обикновено има сол. Също сами си правете салатни дресинги и сосове, като използвате собствените си подправки, вместо да ги купувате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest