Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Техники за бързо овладяване на гнева

Техники за бързо овладяване на гнева

Техники за бързо овладяване на гнева
Стилен комплект от 12 четки за грим в кутия
Препоръчано за теб:
Стилен комплект от 12 четки за грим в кутия
23.00 лв.
Виж ››

Всеки изпитва гняв понякога и това е нормално. Важно е обаче тази силна емоция, която може да бъде суперразрушителна, да бъде овладявана, контролирана, канализирана и безопасно трансформирана в нещо позитивно.

Ако не сме на нивото за положителна трансформация, то поне овладяването на гнева ще ни е много полезно.

Съществуват няколко прости и бързи техники за контрол на гнева, които позволяват разрушителното чувство да бъде овладяно.

Бавно и дълбоко дишане

Техники за бързо овладяване на гнева

Това е една от най-силните техники за работа с емоции като цяло. Използвана е от йогите, лечителите, психолозите. Особено важно е дълбокото коремно дишане. Ако изпитвате силен гняв, насочете вниманието си към дишането. Започнете да отброявате няколко дълбоки и бавни вдишвания. Дишайте коремно или диафрагмено. Това означава да издувате корема си при вдишване, а не гърдите – както обикновено правим, когато сме стресирани, ядосани, притеснени.

Отначало може да ви е малко трудно, но постепенно ще свикнете. Може да легнете на земята, да сложите книга на корема си и да се стремите при всяко вдишване и издишване да движите книгата нагоре и надолу. Но ако вече може да дишате коремно, просто направете няколко дълбоки поемания на дъх. Бройте наум отзад напред – пет вдишвам-пет издишвам, четири вдишвам-четири издишвам. И така – до нула. Може да започнете и от 10. Скоро гневът ви ще намалее и ще усетите, че сте по-спокойни и уравновесени.

Физическа активност

Когато се ядосваме, адреналинът ни се повишава. Това подготвя тялото ни за действие – както все едно когато сме нападнати от диво животно, влизаме в битка, сражение, физически сблъсък. Този механизъм датира от хилядолетия и е нормален за човешката природа. Затова, ако започнете да се движите интензивно, ще изразходите известно количество от натрупания излишък на адреналин.

Разбира се, невинаги може да приложите тази техника – за разлика от първата. Но понякога имате и такава възможност. Направете няколко обиколки на сградата – тичешком. Подскачайте, правете клекове, лицеви опори, коремни преси, почистете основно дома, вършете земеделска работа. Скоро ще се почувствате изтощени и „олекнали“ от гнева.

Техниката на страничния наблюдател

Техники за бързо овладяване на гнева

Ако усещате, че изпитвате гняв, опитайте се да приложите следната техника. Представете си, че сте страничен наблюдател на самия себе си. Погледнете се отстрани. Какво виждате? Запитайте се – защо този човек е толкова ядосан, какво се крие зад този гняв? Така може би ще видите някакви други емоции, които се крият в подсъзнанието ви. Докато сте страничен наблюдател, представете си как се гневът постепенно си отива и как този толкова гневен човек – т.е. вие, успява да стане един по-спокоен и балансиран човек, способен да се справи възможно най-практично с проблема.

Обърнете се за помощ към музиката

Тази техника за овладяване на гнева също не е приложима винаги и на всяко място, но в поне половината от случаите може да се използва. Опитайте се да изпеете някоя песен, от която имате нужда точно в този момент. Това може да е гневна, интензивна и бърза песен, но и напротив – тиха, спокойна и релаксираща. Оставете гласа ви да отведе гнева вън от тялото. Ако не обичате да пеете, пуснете си музика – тихо или силно, в зависимост от нуждата ви. Потопете се в звуците и отдайте негативните си чувства на тях. Скоро ще сте по-добре.

Вижте още 10 съвета за щастлив живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest