edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»10 съвета за щастлив и дълъг живот

10 съвета за щастлив и дълъг живот

10 съвета за щастлив и дълъг живот

Някои хора са дълголетници. А някои нации имат повече дълголетници, отколкото други. Питате се – как го постигат? Има някои правила, които ако спазвате, може да се радвате на дълъг и щастлив живот. Ето ги и тях.

1. Избягвайте стреса

Стресът е съвременният убиец номер едно. На него се дължат редица заболявания, сред които хипертония, сърдечно-съдови болести, диабет и др. Колкото по-малко сте изложени на стрес, толкова по-здрави ще бъдете и по-дълго ще живеете.

2. Работете с емоциите

Това не означава да потискате емоции или пък да ги изливате неконтролируемо. Има техники за овладяване на емоционалните състояния и за безопасното извеждане на чувствата навън или трансформирането им в позитивни. Излишните и нездравословно изразяваните емоции скъсяват живота. Така че справяйте се с тях профилактично.

3. Смейте се повече

Щастие и дълголетие

Смехът е здраве. Той помага за преодоляването на стреса и за справянето с негативните преживявания.

4. Прекарвайте повече време сред природата

Чистият въздух, допирът с естествената среда и откъсването от стресиращия живот в града релаксират и дават нова енергия. Колкото повече време прекарвате в природата, толкова по-здрави, по-спокойни и по-дълголетни ще бъдете.

5. Движете се много

Движението укрепва тялото, сърцето, повишава издръжливостта и е профилактика на редица заболявания. Отделяйте всекидневно време поне за кратка разходка. Избирайте ходенето и бързия ход, пред тичането.

6. Пийте много вода

Така ще сте здрави и красиви по-дълго време. Избягвайте вредните напитки от магазина – особено газирани напитки, безалкохолни с оцветители и ароматизатори, алкохол. Чистата вода от проверен извор е най-добрият избор.

7. Яжте „чиста“ храна

Чиста храна за дълъг живот
Снимка: Илиана Първанова

Винаги опитвайте да се храните с повече екологично чисти храни. Консумирайте повече пресни зеленчуци и плодове, по възможност от екологично стопанство. Избягвайте всекидневната консумация на млечни и месни продукти. Разредете приема на консервирана храна и забравете за полуфабрикатите и бързите храни.

8. Спрете употребата на бяла захар и бяло брашно

Това са едни от най-вредните продукти в нашето ежедневие, които водят до редица болести и скъсяват живота.

9. Прекарвайте повече време с любимите си хора

Любовта дава сили и мотивация за работа и живот.

10. Медитирайте

Научете се да прекарвате време насаме със себе си – в тишина, самовглъбение и покой на ума. Конкретни техники за медитация може да научите в курсове по йога или други курсова за личностно развитие и усъвършенстване. Изкуството и музиката също дават възможност за медитативни преживявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати