Полезни свойства на зелевия сок

Полезни свойства на зелевия сок

Зелевият сок е не само много вкусен, но и полезен за организма ни, защото е истинска съкровищница с редица ценни вещества. У нас например е доста полезно пиенето на саламура, като това е всъщност сокът от киселото зеле, което се приготвя в почти всяко едно домакинство.

Така например със сигурност поне веднъж сте го ползвали и като домашен лек срещу махмурлук, ако сте имали тежка нощ. С това обаче ползите на зелевия сок не свършват, тъй като той е мощно домашно средство и при редица други състояния.

Състав на зелевия сок

Без значение дали е пресен или от кисело зеле, той е много добър лек при редица болести. Така например той е наситен с много голямо количество витамин С, като така е много полезен при простудните заболявания, включително грип. Заедно с товазелевият сок е наситен с витамин Р, а също така с рутин или така полезното съединение, което укрепва значително капилярите и като цяло намалява пропускливостта на съдовете в организма ни.

Зелевият сок е богат и на така наречената млечна киселина, която е изключително важна за нормализирането на обмяната на въглехидратите. Освен това тя е много важна и за хората, които страдат от диабет, като в този случай е препоръчително да го консумирате с малко лимонов сок.

Кисело зеле и зелев сок

Полезни свойства на зелевия сок

1. Намалява гаденето;

2. Ефикасно средство при махмурлук;

3. Има отлично диуретично действие;

4. Повишава имунната система;

5. Детоксикира черния дроб, като по този начин елиминира и минимизира ефекта на различните медикаменти, алкохола и редицата други вредни компоненти за организма ни;

6. Има слабително действие;

7. Намалява възпалението;

8. Влияе положително на кръвоносните съдове, като минимизира също така риска от появата на плаки върху тях;

9. Поради силния си противовъзпалителен ефект зелевият сок е много полезен и при гастрит;

10. Изключително ефикасно средство за отслабване.

Зелев сок срещу рак

Днес някои от учените дори смятат, че зелевият сок може да намали размножаването на раковите клетки, но това все още не е доказано.

Ако и вие искате да усетите лечебната му сила, тогава е важно да започвате постепенно с около 2-3 супени лъжици на ден. Постепенно можете да увеличавате дозата, но все пак не прекалявайте, защото както казахме тази напитка съдържа много голямо количество сол, като затова и максималната дневна доза е 200 мл.

Зелев сок за отслабване

Отслабване на зелев сок

Ако пък искате да усетите силата на зелевия сок като средство, подпомагащо отслабването, тогава го приемайте 3 пъти на ден на гладно. Преди това затоплете зелевия сок съвсем леко, като в никакъв случай не добавяйте и сол, защото така ще се загубят неговите силно полезни свойства. Този курс на лечение продължава 2-3 седмици, след което ще видите видим ефект и сваляне на килограмите.

Противопоказания при консумацията на зелев сок

Имайте предвид, че въпреки множеството ползи на зелевия сок, той си има и някой противопоказания. Така например е възможно да предизвика алергична реакция, като затова е важно да започвате приема му постепенно с 2-3 супена лъжица на ден. Също така той води до увеличено образуване и отделяне на газове, като затова е забранен за бременните жени, тъй като може да доведе дори до преждевременно раждане на плода.

Като минус на тази полезна течност можем да отбележим факта, че тя е много богата на сол, като затова е много важно хипертониците да не прекаляват и като цяло да са много внимателни със зелевия сок, тъй като той не се препоръчва за тях.

А за да ви помогнем и да сготвите нещо вкусно със зелев сок, то опитайте нашата чорба със свинско и зелев сок.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати