edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Диета с ниско съдържание на въглехидрати

Диетите с ниско съдържание на въглехидрати са много ефикасни, тъй като хората, които се хранят с продукти с високо съдържание на въглехидрати - хляб, картофи, ориз, спагети и други, се чувстват преяли, апатични, а ограничаването им води до увеличаване на енергията на тялото.

Нисковъглехидратната диета слага акцент върху премахването от менюто на въглехидратни храни. Това дава възможност на тялото да се освободи от кетоните в норма, която ще доведе до понижаване на телесното тегло.

Кое дава основание за такива надежди?

Основното гориво на организма се представя от въглехидратите. Те генерират нужната енергия за тялото. Ако тя липсва, то си я набавя от складираните мазнини, а това води до премахване на кетоните, намаляване на чувството за глад и оттам сваляне на теглото. Освен това режимът на хранене с нисковъглехидратни храни ще доведе до подобряване на обмяната на веществата и поддържане на здравето на костите.

Дали все пак въглехидратите трябва да се изключат напълно?

Всъщност не е нужно да се лишава тялото напълно от основния му източник на енергия. Различните варива като лещата и грах съдържат както висок процент въглехидрати, така и белтъчини и са подходящи за кето диета. Ако се съчетаят кореноплодни с плодове с ниско водно съдържание, се получава диета, която дава сили и жизненост, за разлика от хранене, което изключва напълно въглехидратните храни от менюто.

Нужно е да се държи сметка, че при този тип диети тялото се нуждае от по-високи дози витамин С, В комплекс, фолиева киселина и калий.

Храни при нисковъглехидратна диета

Освен загубата на тегло този тип диета дава и други здравословни ползи на тялото. Нисковъглехидратната диета има впечатляващи ползи за здравето на сърцето. По-малко въглехидрати намаляват риска от атеросклероза и исхемична болест на сърцето, особено при мъжете в напреднала възраст.

Лошият холестерол и триглицеридите намаляват, както и нивата на кръвна захар и инсулин в кръвта.

Нисковъглехидратната, или наричана още кетогенна диета е най-добрият начин за избягване на внезапна смърт, следствие на сърдечни заболявания. Самата храна е напълно естествена за хората и е важна част от менюто на човека от древността. Тя е изпитана и сигурна и ще донесе много ползи, ако бъде избрана.

Вижте още забранени и позволени храни при кето диета.

Ако сте избрали диета с ниско съдържание на въглехидрати, то задължително сгответе нещо вкусно от тези кето рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати