Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Десет ползи на дюлевия сок

Десет ползи на дюлевия сок

Ползи на дюлевия сок

Както всички знаем, плодовете са много полезни за нашето здраве, засищайки организма ни с множество полезни витамини, минерали и микроелементи. Дюлите са едни от тези сезонни плодове през зимата, които имат множество полезни свойства.

Днес дори има легенда, според която прословутата златна ябълка, която Парис е подарил на красивата богиня Афродита всъщност не е била ябълка, а дюля.

За съжаление, с времето все по-малко се цени този плод, като в миналото той се е ползват за лечение на редица проблеми, като например кожните, храносмилателните, настинките и други.

Тези плодове са богат източник на редица ценни витамини и хранителни вещества, които са особено полезни за нашето тяло. Така например дюлите са полезни, те богати на калий, който действа много благоприятно на работата на сърцето, а също така е полезен за мускулите и нервите.

Десет ползи на сока от дюли

Дюли

1. Плодът е кръстоска между няколко сорта ябълки и круши, като дюлевият сок е богат на витамин С, амигдалин и органични киселини;

2. Ценен източник е на редица важни витамини, като А, В, С и РР;

3. Нискокалорични плодове, които се използват често в диетичните хранения, ако искате да отслабнете;

4. Полезни са при редица проблеми, като например кашлица, възпаление на сливиците, болки в гърлото, диария, проблемна кожа, стомашни спазми, менструални болки, запек, при газове и кожни възпаления. Всички тези ползи на дюлите се дължат на това, че те са наситени с редица полезни витамини, микроелементи, минерали и биоактивни вещества;

5. Сокът от дюли помага при високо кръвно и е ефективно средство при стомашно-чревни разстройства;

6. Отличен помощник е също така при кожни възпаления, но заедно с това действа подмладяващо на кожата;

7. Богат източник на витамин С, като така помага за повишаването на имунитета през зимните месеци;

Дюлев сок

8. Стимулира разграждането на мазнините, поради което дюлите често се използват в диетичните хранения, а именно за свалянето на излишните килограми;

9. Сокът от дюли се отразява особено благоприятно на работата на сърцето;

10. Ценен източник на цинк и пектин.

Дюлите са не само вкусни, но и както сами се убедихте, те са и много полезен плод. Именно сега е сезонът им, като затова не пропускайте възможността да ги добавите в менюто си, зареждайки се с всичките им ценни витамини и хранителни вещества.

И не забравяйте че не само здравословното хранене е важно, но също така трябва да водите активен начин на живот, за да се чувствате бодри и енергични всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest