Edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Храните, които ефективно прочистват кръвта

Храните, които ефективно прочистват кръвта

Храните, които ефективно прочистват кръвта

За пълноценната работа на всички органи и системи важна роля играе и работата на кръвоносната система. За да бъдат подхранени всички действащи органи в тялото, кръвта трябва да тече енергично, разнасяйки необходимите хранителни вещества, а също и прочиствайки токсините, за да се осигури нормално ниво на рН в тялото.

Бъбреците, черният дроб, кожата, белият дроб са органите, чрез които организмът филтрира и елиминира всички отпадни продукти. Тяхното отстраняване не би било възможно, ако не се прочисти техният носител, а това е кръвоносната система.

Токсините се натрупват в тялото в процеса на неговото функциониране, те идват от химикалите в продуктите, които използваме, от лекарствата, въздуха, почистващите препарати и козметичните продукти, ползвани във всекидневието.

Изчистването на кръвта от натрупаните шлаки може да стане с диета, в която антиоксидантите, омега - 3 мастните киселини, фибрите, витамините и минералите в отлични количества, допринасящи за оптимален приток на кръв и извеждане на всички токсини от тялото.

Добрата диета е алкалната диета, която прочиства кръвта и основните отделителни органи.

Сок от целина

Сок от целина прочиства кръвта

Сокът от целина е безценен помощник на тялото в борбата му за освобождаване от вредните натрупвания. Полезен е за кръвта, бъбреците и черния дроб.

Сурови семена

Суровите семена съдържат много омега - 3 мастни киселини, а това спомага за намаляване на глюкозата в кръвта. Фибрите в тях са ефективно средство за извеждане на токсините навън.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са възможно най-добрият източник на фибри. С тяхна помощ се нормализира работата на стомашно-чревната флора, а с извеждането на токсините се прочиства и кръвният поток.

Цитруси

Цитрусите прочистват кръвта
Снимка: Sevdalina Irikova

Цитрусите /и най-вече лимонът/са много богати на витамин С, чрез който се получава глутатионът - протеин, който служи като детокс за тялото.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци като спанакът, броколито, зелето са изключително мощни антиоксиданти. Освен че прочистват токсините, те поддържат еластичността на кръвоносните съдове. Фибрите в тях прочистват и поддържат чревната флора.

Какао

Какаото прочиства кръвта от токсини

Какаото е напитка с антикоагулантно действие и поддържа здравината на стените на кръвоносните съдове, а също е стимул на метаболитните процеси, при които се увеличава производството на кръвни клетки. В какаото има повече от 20 антиоксиданти.

Цвекло

Цвеклото съдържа богат набор от антиоксиданти и още много полезни вещества. С помощта на сока от червено цвекло може да се укрепи тялото и да се стимулира в черния дроб, който е основният орган за прочистване на кръвта от токсините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest