edin.bg»Статии»Домашни Любимци»Хранене на аляски маламут

Хранене на аляски маламут

Хранене на аляски маламут

Аляски маламут е една от древните породи кучета, които са били отглеждани от ескимосите на бреговете на Аляска. Тези кучета са изключително активни и пъргави, като именно затова се нуждаят от специално хранене, за да се поддържа отличната им физическа подготовка и здраве. Грижовните стопани, от своя страна, са длъжни да се погрижат за това и да знаят с какво се храни аляски маламут.

Хранене на аляски маламут

Ако имате време за готвене, тогава се препоръчва да хранете домашния си любимец с нормална храна. Това обаче не значи, че трябва да му давате остатъците от вашите гозби и ястия, а че трябва да го храните приоритетно с натурални продукти. Към списъка с разрешените храни за аляския маламут влизат следните:

- месо: говеждо, телешко, пуешко. Не можете да му давате пилешко редовно, тъй като това е алергенен продукт;

- два пъти седмично обезкостена варена морска риба;

- от млечните продукти се допускат следните: кефир, извара, мляко, като процентът на масленост не бива да е повече от 1, 8;

Как да храним аляски маламут

- твърдо сварени яйца един път седмично;

- храненето на възрастния аляски маламут задължително трябва да включва зърнени храни. Оризът, елдата и овесената каша се варят, а след това се смесват с месо или риба;

- разрешените зеленчуци за кучета включват моркови, тиквички, тиква и много рядко картофи. Варят се, охлаждат се до стайна температура, а след това се добавя в месото и се дават на домашния любимец;

- сирене, но рядко и само като награда или кучешко лакомство.

Предимства на естественото хранене на аляския маламут

Ако сте решили да си вземете тази порода за домашен любимец или просто искате да си имате кученце, тогава със сигурност се питате дали да изберете натурално хранене или купешките сухи и мокри храни. Разбира се, че и двата начина на хранене си имат своите предимства, но все пак естественото е една идея по-полезно, защото:

- стопанинът избира винаги само качествени продукти;

- знаете, какво точно влиза в състава на всяко хранене на кучето ви;

- рискът от отравяне е сведен до минимум;

- цената на натуралното хранене е доста по-ниска, а именно сравнение с купешката суха или мокра храна.

Куче Аляски Маламут

Единственият недостатък на естественото хранене е това, че реално не знаете дали аляския маламут получава всички необходими за здравето му витамини и минерали, което е много важно. Затова е добре понякога да се пускат изследвания, с които да се провери това, а именно дали липсват някакви хранителни вещества в диетата на кучето ви. При сухата храна този риск е сведен до минимум, тъй като те съдържат всички необходими витамини и минерали.

Забранени храни за аляски маламут:

- сладко;

- броколи;

- кости;

- пушени колбаси;

- сурови яйца;

- тлъстите храни (свинско месо);

- консервираните храни;

- подправки;

- боб.

Здравословно хранене на аляския маламут ще ви помогне да съхраните активността на питомеца си, но и да се грижите за здравето на кучето. Имайте предвид все пак, че именно правилното хранене е в основата на отличното самочувствие на любимеца ви, затова не бива да пренебрегвате нашите съвети за отглеждане на аляски маламут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest