edin.bg»Статии»Здраве и Красота»Кашличен синдром - как да се справим

Кашличен синдром - как да се справим

Кашличен синдром - как да се справим

Кашлицата е много често срещан симптом, които може да се дължи на множество причини. Повечето хора са я изпитвали в определен период от живота си.

Честите причини за кашлица включват вирусни инфекции на горните дихателни пътища, белодробни заболявания, сърдечна недостатъчност, рефлукс, задавяне на храна или други чужди тела в гърлото, странични ефекти на някои лекарства, излагане на вещества дразнещи дихателни пътища като тютюнев дим, замърсители или парфюми. В повечето случаи кашлицата е самолекуваща се, рядко продължава повече от 1 до 2 седмици.

Съществува обаче и състояние, известно като кашличен синдром. То се отнася до кашлица, която продължава за по-дълъг период от време – шест седмици или повече.

Често има повече от една причина за появата на кашличен синдром. Една от честите причини за появата му са киселините в стомаха или лошо храносмилане. Характерно при него е наличието на хрипове или задух. Някои пациенти със симптома описват чувство на задръстване в гърдите.

Симптомът може да е може да е свързан с назално капене или дренаж по гърба на гърлото, както и назална конгестия, назален дренаж и кихане. Причина за продължителното кашляне може да е алергия.

Има много методи, използвани за диагностициране на причината за кашличния синдром. Тест за алергия може да определите дали сте алергични към някакви инхалаторни алергени, тъй като алергичният ринит и свързаното с него капене след носа е основна причина за хронична кашлица.

Астма и кашличен синдром

Много състояния на белите дробове могат да причинят хронична кашлица. Астмата е често срещано състояние, което може да доведе до задух, кашлица. Повечето лекарства за облекчаване на асмата могат да облекчат и самия кашличен синдром.

Съществуват различни възможности за лечение на кашличния синдром, в зависимост от причината/ите за появата му. Те включват перорални лекарства (течности и таблетки), назални спрейове и инхалатори.

Трябва да се отбележи, че много често срещани лекарства без рецепта са ограничени, тъй като те често не лекуват точната причина за кашлицата. Лекарства като кодеин не се препоръчват за лечение на хронична кашлица, предвид опасенията за пристрастяване. При деца кодеинът не се препоръчва специално при остра или хронична кашлица поради опасения за безопасност.

Някои хора страдат от повече от едно състояние, което може да допринесе за упорита кашлица. Затова ръководството често разчита на мултидисциплинарен подход с помощта на алерголози, пулмолози, логопеди, оториноларинголози и гастроентеролози, които работят заедно за справяне с вашите симптоми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати