edin.bg»Статии»Домашни Любимци»Езика на тялото при кучетата

Езика на тялото при кучетата

Езика на тялото при кучетата

В продължение на векове при вълците се развиваше сложна система на невербална комуникация в стадото. Нашите потомци са наследили тази система и могат само с движенията на тялото си, мимиката и гласа да кажат много неща на другите животни.

Този език на тялото при любимците е универсален, но за радост дори и ние хората можем да го научим и така да изградим по-силна връзка с нашите домашни любимци.

Езика на тялото при кучетата

Той може да ни покаже много за тях, като в това число дори и как се чувстват в момента, изпиват ли страх, щастливи ли са или уморени и така нататък. Лесно можете да научите този език, ако сте по-внимателни и знаете какво значи всяка една промяна в погледа, позата или пък настръхването на козината.

1. Очи

Кучетата, подобно на хората, могат да изразят емоциите си, променяйки формата и размера на очите си, погледа, направление и така нататък. Когато са спокойни, то очите им няма да се променят, като при някои те имат по-кръгла форма, а при другите - бадемовидна. Ако зеницата се увеличи, тогава това е признак, че кучето изпитва страх, но ако се уголеми много, тогава това е ясен знак за агресия в животното. В случай че зеницата се намали, значи кучето се страхува или е много стресирано. Ако пък изпитват болка, тогава ще забележите, че в тези моменти то започва да гледат леко настрани.

2. Уста

Езика на тялото при кучетата

Ако кучето ви се чувства отпуснато и удовлетворено, тогава устата му ще е затворена или пък леко отворена. Уплашеното животно може да диша по-интензивно и да изважда едновременно с това леко езика си. При взаимодействието с друго животно или човек, питомеца ви отново може да използва езика си. Така например, когато се прибирате в дома ви, съвсем естествено е, че кучето се радва и започва да ви лиже. Това е един от начините на животните да покажат с езика на тялото си тяхната привързаност и любов към стопаните.

3. Уши

Те могат да бъдат с най-различна форма в зависимост от породата. Именно размерът им и формата съответно играят важна роля при общуването им и доколко добре може да ги използва за тази цел. Ако кучето ви се чувства спокойно и комфортно, тогава те ще се намират в нормалното си състояние. Когато обаче питомците лаят, то вдигат леко ушите си все едно заемат "бойна позиция", повдигайки при това главата си. Чувствайки прилив на агресия, кучето вдига ушите си нагоре и ги насочва леко напред. В случай че ушите са отдръпнали назад, тогава това е знак, че имат дружелюбни намерения. Ако обаче са притиснати плътно до главата, тогава това сигнализира за покорността им и страха от ситуацията.

4. Опашка

Тя е един от най-лесните начини да комуникирате с кучето си с помощта на езика на тялото. Когато то е дружелюбно настроено, тогава започва да маха с опашка. Ако кучето е уплашено и страхливо, тогава опашката ще е насочена надолу и плътно притисната към стомаха.

5. Козина

Както може би и сами разбирате този начин на общуване е малко развит при животните, но, от друга страна, може да ни подскаже кога например кучето се намира в емоционално напрежение. В този случай то може да започне да губи козината си. Другата възможна ситуация е настръхването, като това значи, че те изпитват страх и са превъзбудени в този момент, както и че не се чувстват в безопасност.

6. Положение на тялото

За да може да съобщи за намеренията си, кучето често използват този начин общуване. Ако животното се чувства спокойно, тогава положението на тялото му ще е нормално, а мускулите ще са отпуснати. Игривият питомец ще започне да скача и да се опита да ви закачи, като това подсказва на стопанина, че кучето иска да му обърнете внимание и се опитва да ви каже това с езика на тялото си и поведението. Ако обаче е изплашено, тогава ще се свие и дори ще се опитва да изглежда по-малко, отколкото е.

Когато има интерес към нещо, тогава любимецът ви ще се приближи бавно, разпределяйки тежестта на задните лапи, за да може при необходимост бързо да избяга. Покорните и послушни кучета изглеждат по подобен начин на изплашените. Ако се опитва да демонстрира подчинението си, тогава леко ще отпусне тялото си или дори може да легне на земята. Когато обаче иска да покаже доминантната си позиция, то напротив- ще се опитва да изглежда по-голямо. В този момент мускулите са максимално напрегнати, с леко приповдигната глава и шия. Агресивните кучета се опитват да изглеждат по-големи, като тежестта се разпределя на предните лапи, за да може при необходимост да нападнат.

7. Лапи

Замисляли ли сте се, какъв жест правят хората, когато искат да привлекат внимание към себе си? Какво правите, ако искате да спрете такси например? Да, вдигате ръката си. Любимците ви не се отличават много, като и те вдигат лапите си, за да си поискат лакомство или просто да привлекат вашето внимание. Но бъдете внимателни! Ако кучето вдига задната си лапа, тогава то просто иска да маркира територията си, а не да привлече вниманието на стопанина си.

8. Мимика

Езика на тялото при кучетата

Със сигурност всеки стопанин отчасти познава мимиката на кучето си. По този начин вие можете много да разберете за това как точно се чувстват вашите любимци в този момент. Например, ако кучето е спокойно, тогава то ще е напълно отпуснато, като устата е затворена или леко отворена. При дружелюбния си настрой, любимците могат леко да извадят езика си. Когато обаче ръмжи и стиска зъби, тогава чакайте беда. В това състояние кучето е агресивно и може да нападне.

9. Лай

Вербалните сигнали са много важни за животните и с тях те могат да кажа много на стопаните си. Така например, когато са тъжни, то те започват да лаят и да скимтят. Това може да се случва, когато заминавате на работа и те се чувстват самотни. Интересен факт е това, че ако едни куче започне да лае, то и другите също започват. Това поведение е своеобразно и е начин на общуване на самите животни помежду им.

10. Скимтене

Скимтенето на кучето е характерно обикновено, ако кучето се чувства тъжно и самотно, както и ако е получило някаква травма и го боли. Някои питомци обичат така да привличат вниманието на стопаните си, за да може те да си поиграят с тях.

Позите, мимиката и жестовете могат много да помогнат на стопаните да разберат езика на кучетата. Важно е обаче да помните, че подобно на хората, така и животните се отличават по характера си.

Затова е важно да обръщате внимание и на индивидуалните особености на езика на тялото им, с които кучето ви се опитва да ви каже нещо. Прислушвайте се към него и му обръщайте повече внимание, защото само така можете да имате хармонични и топли отношения.

Ако все още си нямате кученце и желаете да си вземете такова, разгледайте тези оферти за кучета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest