edin.bg»Статии»Домашни Любимци»Кои са най-добрите кучета водачи

Кои са най-добрите кучета водачи

Най-добрите кучета водачи

Кучето водач е най-добрият приятел на незрящия или слабовиждащ човек. Незаменим помощник, който дава на тези хора възможността свободно да се придвижват в пространството и да водят независим и активен начин на живот.

Известно е, че от хилядолетия четириногите са били помощници, водачи и защитници на лишени от зрение хора, но по официални данни с това са започнали да се занимават през 1819 година във Виена.

След края на Първата световна война в Германия учените разработили специална система за обучение на кучета водачи, които помагат на незрящи хора – ветерани, които са загубили зрението си в резултат на бойни действия. По същото време се развива и английската школа.

През 1929 година се появява подобна организация и в Америка, начело на която стои Дороти Юстис. В нейна статия във вестник тя вдъхновява хората с нарушени зрение да си вземат кучета. Така американецът Франк Морис решава да посети Европа, специално за да си купи куче, минало такава подготовка.

При връщането си в Америка той устроил турне из цялата страна, за да демонстрира поразителните способности на обучените кучета водачи. Именно с това турне, кучетата водачи получават право да влизат в обществени сгради и градския транспорт, където преди това техният достъп е бил строго забранен.

Какви функции трябва да изпълняват кучетата водачи?

Главната функция на служебното куче е да предупреждава стопанина си за прегради и опасности, отворени шахти, ями, клони и дървета, огради, транспортни средства и други.

Да е способно да запомня основните маршрути, които използва стопанинът му, да намира ориентири.

Ако стопанинът често минава по нови маршрути, животното да му помага да върви по правилата за движение – да заобикаля пешеходци, да спира на светофари и да минава през подлези и надлези.

Да помага на стопанина си, ако е загубил своя бастун или очилата си.

Кой са най-добрите кучета водачи?

Немска овчарка

Немска овчарка

Тя притежава уникални интелектуални способности. Може бързо да заучава голямо количество команди. На нея са и нужни само няколко повторения, за да запомни нещо. Съобразителността на животното отлично се съчетава с неговата преданост.

Благодарение на природната смелост на овчарката тя се използва и за кучета пазачи, спасителни или полицейски кучета. Тя проявява добрина не само към стопанина си, но и към околните. Търпелива е и към други животни.

Куче Коли

Както при всички овчарски кучета, така и у колито е заложен генетичен инстинкт за защита на стопанина и на малките деца. Отличава се като куче с добър характер, активност и преданост. В много случаи тази порода се обучава за куче водач на незрящи деца.

Основни преимущества на колито, за да бъде използвано за куче водач са липсата на страх от уличния шум, бързото му ориентиране на непознати места и умението да чувства нуждите и желанията на своя стопанин.

Лабрадор

Лабрадор

Той е истинският символ и еталон на куче водач на незрящи хора. Около 80% от тях искат да имат такова куче до себе си. Това е най-често използваната за целта порода. Лабрадорът съжителства с деца и спокойно можете да замените бавачката с него. Подлежат на обучение и тяхното поведение винаги може да бъде предвидено.

Тези животни с огромна отговорност изпълняват дадените им кучешки команди. Цени се също и размера им – неголемите габарити им позволяват да се придвижват по градските улици с максимален комфорт. Имат уникални интелектуални способности и могат да запомнят повече от 200 команди. Могат да бъдат научени на битови команди, като например да подават телефона, ключовете или лекарството, да включат или изключат лампата, да върнат телефона на мястото му.

Ризеншнауцер

Тази порода се е прославила сред кинолозите като най-умната, благодарение на нейната съобразителност и поразителна памет. Кучето притежава силни защитни и охранителни качества, благодарение на своя голям размер, сила и издържливост.

Кучетата от тази порода проявяват голяма толерантност по отношение на стопаните си. Те са изключително трудолюбиви и се стараят да разделят с тях задълженията си. Кучето може да стане отлично работно куче.

Ротвайлер

Ротвайлер

Когато се спомене породата ротвайлер хората правят асоциация със злоба, войнственост и агресивност, а не с куче водач на слепи хора. При грамотно възпитание, това животно успешно се използва при спасителни акции от полицията и армията. Може да видите ротвайлера и като куче водач на слепи хора. На генетично ниво, в него е заложено да бъде пазач, поради това се нуждае от правилно възпитание.

При обучението му в никакъв случай не трябва да се поощрява агресия на кучето и войнственост. Ако палето е възпитано правилно, то ще порасне като уравновесено и добро куче, на което човек изцяло ще може да се довери в критична ситуация. Важно е стопанинът на кучето да притежава твърд характер, защото ротвайлер кучето усеща страха и неувереността и това може да стане причина, то да бъде неуправляемо.

Само около 25% от палетата минават подбора и продължават към подготовка за кучета водачи, защото не само породата, но и темперамента им играе важна роля.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest