Начин на приготвяне
Нарежете патладжана на тънки колелца или ленти по дължина. Посолете го леко и оставете да се отцеди за 20-25 минути, след което го подсушете с кухненска хартия.
Намажи парчетата паталджан с малко зехтин и ги запечете на грил тиган или скара за 2–3 минути от всяка страна, докато омекнат и се запекат.
Нарежи доматите, червения лук (ако използвате) и сиренето на кубчета.
Нарежете грилования патладжан на кубчета и в широка чиния или купа подредете грилованите патладжани, доматите, лука и сиренето.
Смесете зехтина, лимоновия сок, пресования чесън, солта и черния пипер. Полейте салатата с дресинга. Поднесете салатата с патладжан и сирене с нарязан пресен босилек или магданоз.
В сезона на патладжана опитайте непременно и рецептите ни за пълнен патладжан с кайма или този разкошен патладжан с доматен сос.