Начин на приготвяне
Патладжаните се измиват, краищата им се отрязват и с помощта на мандолина се нарязват на тънки филии по дължина.
Посоляват се и се оставят за 30 минути да отделят горчивия сок.
Фурната се загрява до 180 градуса.
Патладжаните се измиват, за да падне всеки остатък от горчивината и се подсушават върху пластове кухненска абсорбираща хартия.
Подреждат се в 2 тави, предварително намазнени и се поръсват с още малко зехтин. За да не залепват, тъй като да много тънки, препоръчително е тавите да са застлани с хартия за печене.
Пекат се около 10 минути до много лек загар като се наглеждат да не загорят.
Може да се правят и на по-висока температура, до 200 градуса, така стават бързо, но трябва много да се внимава, защото потъмняват изведнъж и ще изсъхнат, а ни трябват по- мекички.
След като патладжаните са готови, се приготвя плънката като чесънът се счуква или настъргва, а магданозът се накълцва. Слагат се при изварата и сирената. Добавят се и зехтинът и риганът (и по желание сол).
Всичко се намачква добре и разбърква. Ако изварата е много суха, се слага още малко зехтин или крема сирене, за да стане по-плътна паста.
Върху всеки лист патладжан се слага в по-широкия край от плънката и се завива на стегнато рулце.
Рулцата от патладжани с извара се подреждат в плато.
Поръсват се със смес от зехтин, оцет и мед и се поднасят.
Много приятно и вкусно мезенце!