Edin.bg»Рецепти»Предястия»Рулца»Рулца от патладжани с извара

Рулца от патладжани с извара

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Рулца от патладжани с извара
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
12 мин.
Общо
37 мин.
Порции
8
"Вкусно мезенце или интересно предястие - вие решавате как да поднесете тези патладжанени рулца"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр. по - големи
  • зехтин - 5 - 6 с.л.
  • сол
  • Плънка
  • извара - 250 г
  • крема сирене - 100 г
  • сирене - 80 г бяло, саламурено
  • магданоз - 2 стръка
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • риган - 2 щипки, сушен
  • зехтин - 4 с.л.
  • Още
  • мед - 1 с.л. течен
  • оцет - 1 ч.л ябълков
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват, краищата им се отрязват и с помощта на мандолина се нарязват на тънки филии по дължина.

Посоляват се и се оставят за 30 минути да отделят горчивия сок.

Фурната се загрява до 180 градуса.

Патладжаните се измиват, за да падне всеки остатък от горчивината и се подсушават върху пластове кухненска абсорбираща хартия.

Подреждат се в 2 тави, предварително намазнени и се поръсват с още малко зехтин. За да не залепват, тъй като да много тънки, препоръчително е тавите да са застлани с хартия за печене.

Пекат се около 10 минути до много лек загар като се наглеждат да не загорят.

Може да се правят и на по-висока температура, до 200 градуса, така стават бързо, но трябва много да се внимава, защото потъмняват изведнъж и ще изсъхнат, а ни трябват по- мекички.

След като патладжаните са готови, се приготвя плънката като чесънът се счуква или настъргва, а магданозът се накълцва. Слагат се при изварата и сирената. Добавят се и зехтинът и риганът (и по желание сол).

Всичко се намачква добре и разбърква. Ако изварата е много суха, се слага още малко зехтин или крема сирене, за да стане по-плътна паста.

Върху всеки лист патладжан се слага в по-широкия край от плънката и се завива на стегнато рулце.

Рулцата от патладжани с извара се подреждат в плато.

Поръсват се със смес от зехтин, оцет и мед и се поднасят.

Много приятно и вкусно мезенце!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: