Начин на приготвяне
Подгответе си тенджера, за предпочитане нова, която използвате единствено за домашни млечни продукти. В нея сипете кравето мляко и оставете на котлона да достигне температура около 38 градуса.
Ако не разполагате с термометър, проверете с малкия пръст на ръката си - трябва да го задържите в млякото без да ви пари.
Щом това стане, изключете котлона и сипете маята при млякото. Слагат се по 10 капки за литър, тоест общо 20. Разбъркайте с дървена лъжица и свалете тенджерата от котлона, затворена с капак.
Завийте съда с кърпи - 2 или повече и го оставете за два часа.
Когато времето отмине, с нож нарежете вкусното домашно сирене на калъпчета. Отново захлупете с капак и оставете за час. За това време ще се образува суроватка.
Щом и това време отмине, изсипете сиренето във влажен тензух и го завържете на бохча. Оставете цяла нощ да се изцежда.
На другия ден може да извадите краве сиренето и да го оваляте в едра морска сол. Приберете го в торбичка и го оставете в хладилник.
Необходими са около 5-6 часа солта да се разтопи, а мекото прясно домашно сирене да стегне и да може да се хапва.