Меко прясно домашно сирене

Меко прясно домашно сирене
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Каквото и сирене да купите от магазина, никога няма да има вкуса на домашно приготвеното"

Необходими продукти

  • мая - 10 капки за сирене /на 1 л мляко/
  • краве мляко - 2 л
  • морска сол - едра
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подгответе си тенджера, за предпочитане нова, която използвате единствено за домашни млечни продукти. В нея сипете кравето мляко и оставете на котлона да достигне температура около 38 градуса.

Ако не разполагате с термометър, проверете с малкия пръст на ръката си - трябва да го задържите в млякото без да ви пари.

Щом това стане, изключете котлона и сипете маята при млякото. Слагат се по 10 капки за литър, тоест общо 20. Разбъркайте с дървена лъжица и свалете тенджерата от котлона, затворена с капак.

Завийте съда с кърпи - 2 или повече и го оставете за два часа.

Когато времето отмине, с нож нарежете вкусното домашно сирене на калъпчета. Отново захлупете с капак и оставете за час. За това време ще се образува суроватка.

Щом и това време отмине, изсипете сиренето във влажен тензух и го завържете на бохча. Оставете цяла нощ да се изцежда.

На другия ден може да извадите краве сиренето и да го оваляте в едра морска сол. Приберете го в торбичка и го оставете в хладилник.

Необходими са около 5-6 часа солта да се разтопи, а мекото прясно домашно сирене да стегне и да може да се хапва.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: