Edin.bg»Рецепти»Баница»Баници на Тиган»Лесна баница с картофи на тиган

Лесна баница с картофи на тиган

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
449916k519
Лесна баница с картофи на тиган
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
12/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Колкото лесна, толкова е и вкусна тази баница с картофи на тиган"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 125 грама за баница + още за поръсване на плота
  • оцет - 1 ч.лъжички
  • олио - 1 с.л. + за обилно намазняване на тигана
  • вода - 75 мл
  • сол - 1 щипка
  • Плънка
  • манатарки - 2 големи
  • картофи - 2 броя
  • лук - 1/2 средна глава
  • олио - 1/2 ч.ч. (остатъкът се отцежда)
  • мащерка - 2 клонки (сушени)
  • магданоз - 1 с.л. (наситнен)
  • масло - за намазване
  • кашкавал - 80 грама
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се заемете с приготвянето на плънката за вкусната баница.

Нарежете на тънки резени лука, манатарките нарежете на кубчета, а картофите настържете на едро ренде.

Загрейте олиото и запържете лука до омекване. След това добавете гъбите, а след още 2-3 минути пържене сипете и картофите, както и стритата мащерка (без дръжките).

Задушавайте зеленчуците до омекване на картофите.

Може да капнете и малко вода, за да не залепват картофките и да се сготвят по-добре.

Отцедете течността от готовата плънка. Щом се поохлади я смесете с прясно нарязан магданоз и настърган кашкавал.

Замесете тестото за баницата от посочените продукти. Месете го на набрашнен плот до гладкост. Накрая трябва да получите тесто, което е еластично и много меко.

Поръсете си брашно на плота и от тестото разточете 4 много тънки кори, които са направо прозрачни.

Всяка кора намазвайте с масло и разпределяйте от картофената плънка на два пласта. Накрая покрийте с четвъртата кора и внимавайте да не се накъса. Завийте краищата навътре, за да не излиза плънката при печенето.

Намажете баницата с масло. Намазнете чугунен тиган обилно с олио и сложете баницата вътре.

Печете баницата на тиган на слаб огън (3-4 от 9 степени), а отгоре я покрийте с капак или ако нямате - сложете алуминиево фолио.

Щом баницата е готова от едната страна, обърнете я от другата. Ако олиото много бързо се усвои от тестото, сипете още малко.

Лесната баница с картофи на тиган е готова.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: