Начин на приготвяне
Първо се заемете с приготвянето на плънката за вкусната баница.
Нарежете на тънки резени лука, манатарките нарежете на кубчета, а картофите настържете на едро ренде.
Загрейте олиото и запържете лука до омекване. След това добавете гъбите, а след още 2-3 минути пържене сипете и картофите, както и стритата мащерка (без дръжките).
Задушавайте зеленчуците до омекване на картофите.
Може да капнете и малко вода, за да не залепват картофките и да се сготвят по-добре.
Отцедете течността от готовата плънка. Щом се поохлади я смесете с прясно нарязан магданоз и настърган кашкавал.
Замесете тестото за баницата от посочените продукти. Месете го на набрашнен плот до гладкост. Накрая трябва да получите тесто, което е еластично и много меко.
Поръсете си брашно на плота и от тестото разточете 4 много тънки кори, които са направо прозрачни.
Всяка кора намазвайте с масло и разпределяйте от картофената плънка на два пласта. Накрая покрийте с четвъртата кора и внимавайте да не се накъса. Завийте краищата навътре, за да не излиза плънката при печенето.
Намажете баницата с масло. Намазнете чугунен тиган обилно с олио и сложете баницата вътре.
Печете баницата на тиган на слаб огън (3-4 от 9 степени), а отгоре я покрийте с капак или ако нямате - сложете алуминиево фолио.
Щом баницата е готова от едната страна, обърнете я от другата. Ако олиото много бързо се усвои от тестото, сипете още малко.
Лесната баница с картофи на тиган е готова.