Edin.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Плескавица»Шарпланинска плескавица с бекон и кашкавал

Шарпланинска плескавица с бекон и кашкавал

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
475917k
Шарпланинска плескавица с бекон и кашкавал
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Само ги вижте тези плескавици, а сега си ги представете с топла питка и вкусна гарнитура пред вас. За жалост не става само с мечти.."

Необходими продукти

  • пушен бекон - 100 грама
  • кашкавал - 100 грама
  • кайма - 1 килограм смес (телешко/свинско - 60/40)
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • лук - 1/2 глава
  • черен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сланина - за намазняване на скарата
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Настържете чесъна и лука, смесете ги с каймата. Прибавете към тях листата на пресния магданоз. Овкусете със солта и подправките, хубаво омесете каймата. Оставете да престои в хладилник за 2 часа.

Нарежете на малки кубчета бекона, а кашкавала настържете.

Вземете порция от каймата - толкова, колкото да се побира в затворена шепа.

Намазнете с олио ръцете си и оформяйте каймата, като я сложите върху дъска и сплескате на тънко кюфте.

Отгоре разпределете от бекона и кашкавала, покрийте с втори пласт кайма. Хубаво притиснете краищата на плескавицата, за да не излиза от плънката.

Оформете така всички плескавици.

Изпечете ги на добре загрята скара и от двете страни.

Поднесете с гарнитура по избор.

Шарпланинската плескавица с бекон и кашкавал е много вкусна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: