Начин на приготвяне
Всички продукти за козуначените кифлички трябва да бъдат извън хладилник, със стайна температура.
Половината от прясното мляко стоплете и към него сипете по 2 с.л. брашно и захар. Оставете да увеличи обема си.
Другото мляко затоплете в касерола и сипете другите 8 с.л. захар.
В купичка разбийте олиото и яйцата, заделяйки 1 жълтък за намазване на кифличките. Заделете настрани.
В купа пресенйте брашното заедно с ванилията. Сипете млякото малко по малко към яйцата. Разбъркайте и сипете ромовата есенция.
В средата на брашното направете кладенче, изсипете маята, а после и яйчената смес. Разбъркайте първо с дървена лъжица, после замесете до нелепнещо тесто.
Освате за 40 мин. да втаса на топло. Премесете и направете 5 топки. Разточете на кръгове, дебели 1 см. Разрежете на освен триъгълника и поставете по парче мармалад в широкия край. Завийте кифличките.
Смесете и разбъркайте жълтъка с малко олио и 2 с.л. прясно мляко. Намажете кифличките с мармалад, поръсете със захар и оставете настрани за около 15 мин.
Печете пухкавите козуначени кифли по стара рецепта за 35 мин. на 180 градуса.
Коментари