Edin.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Соленки»Лесни хрупкави соленки

Лесни хрупкави соленки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
454916k549
Лесни хрупкави соленки
Снимка: Yordanka Kovacheva
26/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
18 мин.
Общо
38 мин.
Порции
12
"Заменете пакетираните бисквити и снаксове от магазина с тези толкова лесни, много хрупкави и неустоимо вкусни соленки"

Необходими Продукти

  • брашно - 350 грама
  • заквасена сметана - 60 грама
  • жълтъци - 2
  • маргарин - 180 грама
  • сол - 1 и 1/2 ч.л. + едра на люспи за поръсване
  • черен пипер - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо пресейте в подходяща купа брашното, смесете със солта. Направете в средата кладенче и сипете вътре двата леко разбити жълтъка, заквасената сметана и маргарина.

Постепенно замесете средно меко тесто, оставете го да почине за 10-тина минути.

Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете соленки с помощта на форма с кръгче.

Наредете ги в тава, която е застлана с хартия за печене. Дебелината на соленките трябва да е 3-5 мм.

Поръсете соленките с едра сол на люспи и смлян черен пипер. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 16-18 минути.

Забележка: от това количество продукти излизат две дози соленки. Вместо заквасена сметана може да използвате растителна.

В този случай ще трябва да добавите още брашно. Другият вариант е да използвате един белтък от голямо яйца, а не сметана.

Лесните хрупкави соленки са готови.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: