Начин на приготвяне
Първо пресейте в подходяща купа брашното, смесете със солта. Направете в средата кладенче и сипете вътре двата леко разбити жълтъка, заквасената сметана и маргарина.
Постепенно замесете средно меко тесто, оставете го да почине за 10-тина минути.
Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете соленки с помощта на форма с кръгче.
Наредете ги в тава, която е застлана с хартия за печене. Дебелината на соленките трябва да е 3-5 мм.
Поръсете соленките с едра сол на люспи и смлян черен пипер. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 16-18 минути.
Забележка: от това количество продукти излизат две дози соленки. Вместо заквасена сметана може да използвате растителна.
В този случай ще трябва да добавите още брашно. Другият вариант е да използвате един белтък от голямо яйца, а не сметана.
Лесните хрупкави соленки са готови.