Edin.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Лесни соленки с мая и мас

Лесни соленки с мая и мас

MarianeMariane
Новак
6944
Лесни соленки с мая и мас
Снимка: Вальо
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Направете вкусна разядка и поднесете заедно с любимите соленки"

Необходими продукти

  • свинска мас - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • брашно - колкото поеме за меко тесто, около 600 г обикновено
  • яйце - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много лесни за приготвяне соленки и много вкусни, като тайната е в свинската мас, затова не я заменяйте с олио или масло.

Затопляме млякото и разтваряме в него маята. По желание може да сложите 1/2 ч.л. захар, за да се активира по-лесно маята. Продуктите за тестото се смесват, като брашно се прибавя по малко, за да се получи меко тесто.

Тестото се оставя поне 20-30 минути на топло, за да почине и да се понадигне, след което се разточва на тънка кора, като за юфка.

От кората се режат тесни ленти, които се увиват спираловидно.

Соленките се слагат в намазнена тавичка на разстояние една от друга. Намазват се с олио и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за около 12-15 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: