Начин на приготвяне
Днес ще Ви представя една авторска рецепта за постно руло без печене.
Хубавото на това сладко руло е, че се приготвя много лесно и бързо и не се изисква кой знае каква подготовка. Сместа за рулото може да се оформи също като бонбони, с които да почерпите гостите си, или като близалки, за да зарадвате децата.
Ако обичате ядки, може да добавите бадеми или лешници, но това не е задължително. Всичко е въпрос на вкус.
В моето руло днес има около 50 г фъстъчен крокан и няколко лешника, които сложих в бонбоните, с които декорирах. Самите бонбони овалях в смес от кокосови стърготини, крокан и цветна захар (бяха ми останали от нещо друго, което правих, и реших да ги оползотворя).
Специално избрах бисквити, които са без яйца и мляко, защото много хора постят в момента (включително и аз). Тъй като тези бисквити не бяха светли на цвят, добавих 2 пълни с. л. какао, но ако Вие правите рулото със светли бисквити, Ви препоръчвам да увеличите какаото с още 1 с. л.
В рецептата съм дала точното количество на бисквити и вода, което аз използвах, но ако при вас сместа стане много лепкава, е необходимо да добавите още мъничко от смлените (натрошени) бисквити.
Когато оформите рулото, то ще е доста меко, затова трябва да го оставите в хладилника, за да стегне. Хубаво е да изчакате поне час-два преди да го нарежете.
Ако обичате десертите Ви да са много сладки, увеличете дозата на захарта на 1/2 ч. ч. Аз използвах 1/3 ч. ч. и ми беше достатъчно, защото бисквитите също са сладки.
Навиването на рулото става с помощта на стреч фолиото върху което ще разстелите двата пласта смес. След като навиете рулото, го опаковайте със същото фолио.
Начин на приготвяне:
С помоща на блендер или точилка наситнявате бисквитите. Изсипвате ги в купа и към тях добавяте захарта и какаото. Разбърквате добре с помоща на лъжица и постепенно добавяте врялата вода. Ще получите гъста, лепкава каша.
Изсипвате сместа върху стреч фолио и отгоре покривате с още един пласт фолио. С помощта на точилка разстилате сместа на тънък лист (около 3 см).
В друга купа слагате кокосовите стърготини, пудрата захар и кокосовото масло, което трябва да сте държали на стайна температура. Разбърквате кокосовата смес добре и я изсипвате върху бисквитено-какаовата основа. Разпределяте равномерно (доколкото Ви е възможно). Ако имате и обичате ядки (в моя вариант - фъстъчен крокан), ги поставяте по ширината на рулото, така че когато го завиете, те да останат в средата.
Преди да завиете рулото, с помощта на ножче трябва да отстраните по малко от сместа в двата края, за да е рулото право и да има по-добър вид. С помощта на фолиото оформяте рулото и го оставяте в хладилника да стегне.
От остатъците, които сте изрязали, оформяте малки топчета, в които слагате по един лешник. След това ги овалвате в стърготини и крокан.
Когато рулото е стегнало го декорирате с готовоте топки.
Баунти рулото с бисквити е готово.