Edin.bg»Рецепти»Основни ястия»Запеканки»Запеканка със свинско и зеленчуци

Запеканка със свинско и зеленчуци

Запеканка със свинско и зеленчуци
Снимка: Yordanka Kovacheva
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
75 мин.
Общо
115 мин.
Порции
6
"Ако вкъщи не ви дават идеи какво да приготвите за вечеря, нашият съвет е да заложите на тази вкусна запеканка със зеленчуци и свинско, за да сте сигурни, че всички ще си хапнат"

Необходими продукти

  • свинско месо - 500 г обезкостено
  • картофи - 800 г
  • моркови - 3 бр.
  • домати - 5 обелени, от консерва
  • лук - 2 глави, кромид
  • чесън - 6 скилидки
  • кашкавал - 250 г
  • телешки бульон - 150 мл от кубче
  • бяло вино - 250 мл, сухо
  • зехтин - 6 с.л.
  • масло - 60 г краве
  • дафинови листа - 2 бр.
  • мащерка - 2 ч.л. изсушена
  • розмарин - 1 ч.л. изсушен
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд разбъркайте нарязаното на кубчета свинско месо с накълцаните на едро 3 скилидки чесън, дафиновите листа, 1 ч.л. мащерка и розмарина, наръсете със сол и черен пипер, залейте с виното, което сте разбъркали с 3 с.л. зехтин, похлупете и оставете сместа да пренощува в хладилника.

Отцедете в гевгир месото, но не хвърляйте маринатата, изпържете го за 5 мин. в тиган с останалия сгорещен зехтин, като бъркате постоянно, наръсете го с черен пипер и сол и го свалете от огъня.

Отделно запържете за 3 мин. в половината загрято масло ситно нарязаните лук, домати, моркови и останалия чесън, добавете ½ от маринатата, от която сте махнали дафинови листа и чесъна, и варете 5 мин.

В намаслена тава редувайте нарязаните на кръгчета картофи, наръсени с малко мащерка, черен пипер и сол, тънки резени кашкавал, зеленчукова смес и продължете така, докато свършат продуктите, като завършите с картофи и кашкавал.

Отгоре настържете останалото масло, полейте с бульона и останалата марината, завийте тавата с алуминиево фолио и печете 45 мин., след което отстранете фолиото и печете още 15 мин.

Поднесете готовата Запеканка със свинско и зеленчуци, докато е още топла.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: