Засаждане и отглеждане на люти чушки

Засаждане и отглеждане на люти чушки
Снимка: gloriak2700 /pixabay.com

Повечето хора, които разполагат с дворно място и обичат да се занимават с градинарство, освен цветя и декоративни храсти, отглеждат и различни зеленчуци.

Наред с доматите, краставиците, тиквичките и картофите, силно застъпено в България е и отглеждането на пипер. Също така много хора, които са любители на по-пикантните и люти подправки, се занимават и с отглеждането на люти чушки.

Те са се превърнали в почти незаменима част от българската кухня и освен това със своите различни цветове придават екзотичен вид на зеленчуковата градина.

Най-голямото им преимущество обаче, е че могат лесно да бъдат отглеждани и в саксия и поставени както за кулинарни цели, така и за декорация на балкона.

Люти чушки

Има различни видове люти чушки, които да отглеждате, като характерно за тях е, че съдържат капсаицин- субстанцията, придаваща им пикантен вкус, който може да варира от лек до интензивно лют.

Както и обикновените чушки, така и лютите чушлета, се засаждат от семена, след което се разсаждат. Сеитбата им за разсад обикновено започва от март и продължава до май, а сеитбата им на открито е от април до юни.

Различните сортове имат различен момент на беритба, като това зависи и много от климатичните условия, на които са изложени лютите чушлета. Най-общо казано, ще можете да си наберете люти чушки през периода юли-октомври.

Особено разпространени сред лютите чушки са чущките кайена, от които произхожда и кайенският пипер, който се отличава с много наситен лютив вкус и приятен аромат.

Люти чушки в буркани

Плодовете му имат конусовидна форма и имат дължина около 12- 14 см. Цветът им при пълното им узряване е тъмно червеникав, но не е нужно да изчаквате да придобият този цвят, за да им се насладите. Можете да ги консумирате неузрели, имайки предвид, че тогава са още по-люти.

Хубавото на лютите чушлета като цяло е, че и те могат да бъдат сушени като обикновения пипер. След като са набрани, чушлетата се оставят цели или на парченца на проветриво място, но не на директна светлина.

При пълното им изсъхване можете дори да ги смелите и ще имате цяла зима превъзходен лют червен пипер, с който да подправяте желаните от Вас ястия.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати