Edin.bg»Статии»Спорт и Хранене»Какво ще стане, ако спрем хляба?

Какво ще стане, ако спрем хляба?

Какво ще стане, ако спрем хляба?

Любимият ни хляб е основна храна на трапезата ни, част от народопсихологията ни и за него има най-много народни умотворения. Консумацията му дава много ползи за здравето, но днешният фабрично приготвен хляб се отличава доста от това, което са консумирали нашите предци, като се започне от кваса за втасване на тестото, през съставките в него, до начина на изпичане. Така че качеството на хляба ни днес зависи от вложените в него съставки и това определя полезните му свойства.

Хлябът, който консумираме сега, съдържа глутен. Това е белтъчна смес в зърнените храни и от съдържанието му се определя качеството на брашното. Много хора днес проявяват непоносимост към глутена, следствие на него се развиват различни заболявания и се наблюдават неприятни реакции на организма към него. Поради това им се препоръчва да намалят консумацията на хляб.

Какво ще стане, ако спрем хляба?

Кожата ще реагира положително с видимо по-добро състояние

Тя е сигурен барометър, показващ че нещо в тялото не е наред Ефектите върху състоянието на най-големия орган в човешкото тяло се променят, когато хлябът, съдържащ глутен, бъде ограничен силно или направо премахнат от употреба. Тя придобива по-здрав вид, възпаленията намаляват.

Теглото видимо намалява

Хляба

Консумацията на хляб се отразява на талията, увеличавайки обиколката на това невралгично за дамите място. Това е обясним ефект, тъй като хлябът е въглехидратна храна, което изисква висока степен на обработка от организма, и се съхранява под формата на мазнини. Въглехидратите освен това задържат вода, затова при диетите без въглехидрати, най-напред тялото се лишава от излишната вода.

Влияе върху нивата на кръвна захар

Хлябът е храна с висок гликемичен индекс. При консумация на хляб се повишават нивата на кръвната захар и това дава енергия на тялото в първия момент. Заедно с това обаче се повишава и нивото на инсулина, който изисква да бъде регулиран. Тези състояния са последвани бързо от умора и засилена нужда от храна. Спирането на хляба позволява да се балансират кръвната захар и инсулина и така енергийните нива да се запазят в нормални граници.

Понижаване на кръвната захар

Вече имате достатъчно причини да спрете хляба. Ако и вие сте решили да опитате този режим на хранене, разгледайте вкусни рецепти за хляб без брашно, още безглутенови ястия и безглутенови кето рецепти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest